O konferencji


     W dniach 8-10 maja 2018 r. odbędzie się kolejna, już X „Jubileuszowa” Konferencja Naukowa „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”. Konferencje te, powtarzane co dwa lata od 2000 r., jako jedyne w Polsce, obejmują całokształt zagadnień związanych z ziemniakiem w pełnym cyklu „od pola do stołu”, tak jego produkcji, jak i przetwarzania. Składają się na nie problemy genetyki, hodowli, uprawy i ochrony, obrotu i dystrybucji ziemniaka, jego wartości żywieniowej, otrzymywania z niego produktów spożywczych i skrobi, a także przerobu skrobi i jej zastosowania.

     Tematem Konferencji, ustalonym jeszcze przed dwoma laty, jest: „Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji  i przetwarzaniu ziemniaka”, a więc dotyczącym problemu, który w ostatnim czasie stał się tak ważnym i modnym. Celem konferencji jest zapoznanie środowisk naukowych i produkcyjnych tak rolniczych, jak i przemysłowych z nowoczesnymi, innowacyjnymi technologiami i technikami, stosowanymi w celu optymalizacji procesów produkcji i przetwarzania ziemniaka.

     Miejscem konferencji będzie, leżąca w Kotlinie Kłodzkiej miejscowość uzdrowiskowa – Polanica Zdrój, w tym samym ośrodku, w którym odbyła się I Konferencja w 2000 r. W ten sposób, w Jubileuszowej Konferencji nawiązujemy do tradycji początków organizowania tego typu spotkań. Tak, jak w 2000 r., ośrodek ten stwarza warunki do połączenia udziału w Konferencji, z chwilą rekreacji i odpoczynku.

 

Historia