Tarta z botwiną i ziołowym serkiem

Czas przygotowania: 70 minut

typ diety: wegetariańska

Ilość porcji: około 10 kawałków (wg uznania)

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna – 250 g
  • zimne masło – 150 g
  • żółtko z jajka „zerówki” – 1 szt.
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • bardzo zimna woda – 2-3 łyżki

Nadzienie:

  • botwina (burak i liście) – 1/3 pęczka
  • serek Almette ziołowy – 1 opakowanie
  • jajko „zerówka” – 2 szt.
  • śmietanka 30% – 100 ml
  • tymianek – 1 łyżka
  • sól, pieprz – szczypta
  • bułka tarta – 1 łyżka
  • dżem borówkowy – 2-3 łyżki
  • ser kozi (tarty) – 50 g
  • migdały mielone – 1 garść

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól i żółtko mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami, by składniki połączyły się. W razie potrzeby dolewamy partiami porcję lodowatej wody i zwinnymi ruchami wyrabiamy elastyczne ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24 cm i robimy kilka nakłuć widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
  2. W międzyczasie botwinę dokładnie czyścimy. Liście i buraczki drobno kroimy.
  3. Jajka mieszamy z serkiem Almette, tymiankiem i przyprawami.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy do niego schłodzony spód i podpiekamy przez 13-15 minut, by delikatnie się zrumienił.
  5. Następnie spód smarujemy dżemem, posypujemy go odrobiną bułki tartej, wkładamy botwinkę i zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez kolejne 20-25 minut.
  6. Na ostatnie 5 min pieczenia wierch posypujemy mielonymi migdałami oraz serem kozim.
Wartości odżywcze1 porcja = ok. 110g
(1 z 10 kawałków)
Wartość energetyczna390 kcal
Tłuszcze30 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe14,4 g
Węglowodany23 g
w tym cukry proste1,3 g
Białko 8 g
Błonnik1,5 g

Smacznego! <3

Powrót na górę