

Czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegetariańska
Ilość porcji: około 10 kawałków (wg uznania)
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna – 250 g
- zimne masło – 150 g
- żółtko z jajka „zerówki” – 1 szt.
- sól – 1/4 łyżeczki
- bardzo zimna woda – 2-3 łyżki
Nadzienie:
- botwina (burak i liście) – 1/3 pęczka
- serek Almette ziołowy – 1 opakowanie
- jajko „zerówka” – 2 szt.
- śmietanka 30% – 100 ml
- tymianek – 1 łyżka
- sól, pieprz – szczypta
- bułka tarta – 1 łyżka
- dżem borówkowy – 2-3 łyżki
- ser kozi (tarty) – 50 g
- migdały mielone – 1 garść
Przygotowanie:
- Mąkę, sól i żółtko mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami, by składniki połączyły się. W razie potrzeby dolewamy partiami porcję lodowatej wody i zwinnymi ruchami wyrabiamy elastyczne ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24 cm i robimy kilka nakłuć widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
- W międzyczasie botwinę dokładnie czyścimy. Liście i buraczki drobno kroimy.
- Jajka mieszamy z serkiem Almette, tymiankiem i przyprawami.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy do niego schłodzony spód i podpiekamy przez 13-15 minut, by delikatnie się zrumienił.
- Następnie spód smarujemy dżemem, posypujemy go odrobiną bułki tartej, wkładamy botwinkę i zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez kolejne 20-25 minut.
- Na ostatnie 5 min pieczenia wierch posypujemy mielonymi migdałami oraz serem kozim.
Wartości odżywcze | 1 porcja = ok. 110g (1 z 10 kawałków) |
---|---|
Wartość energetyczna | 390 kcal |
Tłuszcze | 30 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 14,4 g |
Węglowodany | 23 g |
w tym cukry proste | 1,3 g |
Białko | 8 g |
Błonnik | 1,5 g |
Smacznego! <3