

Wielkanoc tuż za rogiem, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na sałatkę na śniadanie wielkanocne to przychodzimy z pomocą. Sałatka z porem, jajkami i majonezem to propozycja prosta, szybka i szybko znikająca ze stołu. Idealna jako dodatek do mięs, ale i solo sprawdzi się rewelacyjnie!
Ilość: ok. 4 porcje
Składniki:
- biała część pora – ok. 100 g
- jajka – 4 sztuki
- ogórki konserwowe – ok. 6 sztuk
- kukurydza z puszki – ok. 200 g (1 puszka)
- groszek z puszki – ok. 100 g (pół puszki)
- majonez – 2/3 łyżki
- posiekany koperek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 7-8 minut), zalej zimną wodą, a następnie obierz i pokrój w większą kostkę.
- Pora opłucz pod bieżącą wodą i odetnij koniec z korzeniem oraz zieloną część (zielone liście można sparzyć we wrzątku i również dodać pokrojone do sałatki, wtedy wykorzystamy całe warzywo :)). Zdejmij wierzchnią twardą warstwę, przekrój wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Umieść pora na sitku i przelej wrzątkiem (dzięki temu por uzyska łagodniejszy smak).
- Ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Groszek oraz kukurydzę odsącz z zalewy i przepłusz wodą na sitku.
- Umieść w misce wszystkie składniki (jajko, pora, ogórki, kukurydzę, groszek) i dodaj majonez, przyprawy oraz posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj i najlepiej schłodź przed podaniem.

Smacznego!!