
Jesień w pełni, a to oznacza jedno – czas na rozgrzewające desery!
Dzisiaj mamy dla Was coś wyjątkowego – pieczone jabłka z farszem śliwkowo-orzechowym. To połączenie słodyczy dojrzałych owoców i chrupiących orzechów, które sprawia, że robi się cieplutko w środku. Idealne na chłodniejsze wieczory, do herbaty z miodem i koca na ramionach! Przepyszne jabłka oraz słodziutkie śliwki dostaliśmy w skrzynce RWS :))
Ilość: ok. 12-15 porcji
Składniki:
- jabłka 12-15 sztuk (najlepiej lekko kwaśne)
- śliwki 400g
- orzechy laskowe 70g
- orzechy włoskie 70g
- migdały 70g
- cukier 150g
- śmietanka 36% 150g
- sól
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy górną część by zrobić ,,kapelusz”.
- Następnie wydrążamy środek by zrobić miejsce na farsz (pamiętajmy aby ścianki nie były za cienkie).
- Do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy go. Gdy nabierze ciemno-złotego koloru i całkowicie się rozpuści dodajemy śmietanki, trochę soli i intensyswnie mieszamy. Podgrzewamy do momentu aż znikną wszystkie grudki, pamiętamy o mieszaniu by się nie przypalił.
- Śliwki myjemy i wykrawamy pestkę. Śliwki i wszystkie orzechy drobno siekamy i mieszamy w misce. Dodajemy karmel dla połączenia składników nadzienia.
- Jabłka faszerujemy nadzieniem i zamykamy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 10-15 min. Jabłka muszą być nie do końca miękkie, lepiej je zostawić lekko twarde aby utrzymały kształt. Jeśli zostanie nam karmel możemy je polać.
- Dobrze komponują się z kleksem jogurtu naturalnego lub greckiego.

Smacznego!!
