
Ten rok zaskoczył nas ogromną ilością śliwek w skrzynkach RWS, dlatego nasza kreatywność w wykorzystywaniu ich była bardzo duża. Tym razem wpadliśmy na pomysł na ravioli z nadzieniem śliwkowym. Połączenie delikatnego ciasta i słodko-kwaskowatego środka to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki:
Ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 5 jajek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Farsz – śliwka:
- ok. 300 g śliwek
- łyżeczka cynamonu
- cukier wanilinowy
Farsz – gruszka:
- ok. 4 gruszki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej zgłębienie. Do środka wbij jajka i dodaj oliwę z oliwek oraz sól. Wymieszaj je widelcem stopniowo zagarniając coraz więcej mąki. Gdy masa będzie już twardsza, wyrabiaj ręcznie ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Farsz- śliwka: Śliwki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cynamonem i cukrem wanilinowym. Ilość cukru dobierz według własnych preferencji i smaku śliwek.
- Farsz- gruszka: Gruszki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cukrem wanilinowym. Farsz ogrzewaj w garnuszku do miękkości gruszek.
- Wykonanie pierożków: Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienką warstwę w kształcie zbliżonym do kwadratu. Na jednej z rozwałkowanych części, w równych odstępach, nakładaj farsz za pomocą łyżeczki. Następnie przykryj farsz drugą warstwą ciasta i delikatnie dociśnij palcami wokół nadzienia, uważając, aby nie przerwać ciasta. Za pomocą radełka pokrój ciasto na małe kwadraty, tworząc pierożki ravioli. Aby ułatwić sobie pracę, możesz skorzystać z foremki do ravioli. Gotowe pierożki wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną oraz posypane prażonymi orzechami.


Smacznego!!
