Ciasto z malinami, rabarbarem i budyniem

Delikatne ciasto, z pysznym budyniem, lekko kwaśnym rabarbarem i słodkimi malinami. A przy tym niezmiernie proste do wykonania!

Składniki owocowe:

  • 500 g rabarbaru
  • 60 g cukru
  • 250 g malin
  1. Rabarbar wymyć, osuszyć i pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
  2. Wymieszać z cukrem, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru.

Składniki na budyń:

  • 1 opakowanie śmietankowego lub waniliowego budyniu w proszku (na 500 ml mleka)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

1.Budyń wykonać według instrukcji na opakowaniu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem.
  2. Nadal ucierając, dodawać po kolei żółtka.
  3. Dodać śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką.
  4.  W osobnej misie ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z ciastem.
  5. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Do formy wylać ciasto, wyrównać.
  7. Na wierzch ciasta ułożyć łyżką w odstępach budyń, posypać pieczonym rabarbarem i malinami.
  8. Piec w temperaturze 160 – 170ºC (najlepiej bez termoobiegu) przez 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka).
  9. Gdy ciasto przestygnie, można je opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę