
Delikatne ciasto, z pysznym budyniem, lekko kwaśnym rabarbarem i słodkimi malinami. A przy tym niezmiernie proste do wykonania!
Składniki owocowe:
- 500 g rabarbaru
- 60 g cukru
- 250 g malin
- Rabarbar wymyć, osuszyć i pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
- Wymieszać z cukrem, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru.
Składniki na budyń:
- 1 opakowanie śmietankowego lub waniliowego budyniu w proszku (na 500 ml mleka)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
1.Budyń wykonać według instrukcji na opakowaniu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 140 g masła
- 150 g cukru
- 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 200 g mąki pszennej
- 90 g kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem.
- Nadal ucierając, dodawać po kolei żółtka.
- Dodać śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką.
- W osobnej misie ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do formy wylać ciasto, wyrównać.
- Na wierzch ciasta ułożyć łyżką w odstępach budyń, posypać pieczonym rabarbarem i malinami.
- Piec w temperaturze 160 – 170ºC (najlepiej bez termoobiegu) przez 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka).
- Gdy ciasto przestygnie, można je opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!