
Niezwykle czekoladowe ciasto z gęstą czekoladową polewą i owocami sezonowymi.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 300 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g mąki
Przygotowanie ciasta:
- Masło i czekoladę rozpuścić razem w kąpieli wodnej.
- Jajka razem z cukrem ubić na puszystą masę.
- Do ubitych jajek z cukrem dodać ochłodzoną do temp. pokojowej masę maślano-czekoladową i całość wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstałą wcześniej masą.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać górę i piec w piekarniku nagrzanym do 150oC przez około 25 minut (ważne jednak, aby ciasta nie przetrzymywać w piekarniku zbyt długo – będzie wtedy suche).
Składniki na polewę:
- 150 g śmietanki 30 %
- 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Przygotowanie polewy:
- Śmietankę z czekoladą podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady i połączenia obu składników.
- Gotową polewę wylać na wystudzone ciasto. Można je również udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!