Ciasto podwójnie czekoladowe

Niezwykle czekoladowe ciasto z gęstą czekoladową polewą i owocami sezonowymi.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g mąki

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło i czekoladę rozpuścić razem w kąpieli wodnej.
  2. Jajka razem z cukrem ubić na puszystą masę.
  3. Do ubitych jajek z cukrem dodać ochłodzoną do temp. pokojowej masę maślano-czekoladową i całość wymieszać.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstałą wcześniej masą.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać górę i piec w piekarniku nagrzanym do 150oC przez około 25 minut (ważne jednak, aby ciasta nie przetrzymywać w piekarniku zbyt długo – będzie wtedy suche).

Składniki na polewę:

  • 150 g śmietanki 30 %
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie polewy:

  1. Śmietankę z czekoladą podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady i połączenia obu składników.
  2. Gotową polewę wylać na wystudzone ciasto. Można je również udekorować owocami sezonowymi.

Smacznego!

Powrót na górę