Koreański omlet z bobem

Bób, mięta i słońce – idealny przepis na lato, a poniżej przepis na idealne śniadanie w leniwy, wakacyjny poranek.

Składniki:

  • 5 jajek
  • garść ugotowanego bobu
  • 3-4 listki mięty
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • masło klarowane
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotować bób. Ugotowany bób obrać ze skórek i posiekać na mniejsze kawałki.
  2. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem.
  3. Z gałązek tymianku oderwać listki, a miętę drobno posiekać.
  4. Rozgrzać i natłuszczyć patelnię. Wylać na nią 1/3 masy jajecznej. Na brzegu omletu ułożyć bób i zioła, a następnie, kiedy jeszcze wierzch omletu nie będzie całkowicie ścięty, podważyć brzegi i zgiąć do środka tak, by przykryć bób.
  5. Omlet przesuwać do krawędzi patelni i w puste miejsce, przy drugim brzegu patelni dolać połowę pozostałej masy jajecznej. Omlet ponownie zwinąć, lekko dociskając, po czym dolać resztę masy jajecznej.
  6. Po chwili zwinąć omlet do końca. Podać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Powrót na górę