
- przez Julia Morgała
Bób, mięta i słońce – idealny przepis na lato, a poniżej przepis na idealne śniadanie w leniwy, wakacyjny poranek.
Składniki:
- 5 jajek
- garść ugotowanego bobu
- 3-4 listki mięty
- kilka gałązek świeżego tymianku
- masło klarowane
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
- Ugotować bób. Ugotowany bób obrać ze skórek i posiekać na mniejsze kawałki.
- Jajka roztrzepać z solą i pieprzem.
- Z gałązek tymianku oderwać listki, a miętę drobno posiekać.
- Rozgrzać i natłuszczyć patelnię. Wylać na nią 1/3 masy jajecznej. Na brzegu omletu ułożyć bób i zioła, a następnie, kiedy jeszcze wierzch omletu nie będzie całkowicie ścięty, podważyć brzegi i zgiąć do środka tak, by przykryć bób.
- Omlet przesuwać do krawędzi patelni i w puste miejsce, przy drugim brzegu patelni dolać połowę pozostałej masy jajecznej. Omlet ponownie zwinąć, lekko dociskając, po czym dolać resztę masy jajecznej.
- Po chwili zwinąć omlet do końca. Podać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!