Dorsz z groszkiem cukrowym

Kolejne danie z serii zielono-sezonowe. Tym razem odpłyniemy z rybką na gorszku cukrowym.

Ilość: 4 os. Czas: ok. 45 min

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza norweskiego (bez skóry)
  • 500 g strąków groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g sera Roquefort
  • 100 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:

  1. Patelnię nagrzać z masłem klarowanym i przez 10 min. podsmażyć groszek cukrowy. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  2. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki wielkości 2-3 cm. oraz wyjąć ości.
  3. Groszek razem z sosem przełożyć do średniej wielkości brytfanki. Na groszek wyłożyć rybę, wylać śmietankę i pokruszyć ser.
  4. Całość przykryć folią i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Po 30 min. zdjąć folię i piec rybę jeszcze 10 min. w temperaturze 220 stopni.
  6. Najlepiej podawać z ryżem i szczypiorkiem.

Smacznego!

Powrót na górę