
- przez Julia Morgała
Kolejne danie z serii zielono-sezonowe. Tym razem odpłyniemy z rybką na gorszku cukrowym.
Ilość: 4 os. Czas: ok. 45 min
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza norweskiego (bez skóry)
- 500 g strąków groszku cukrowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g sera Roquefort
- 100 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie:
- Patelnię nagrzać z masłem klarowanym i przez 10 min. podsmażyć groszek cukrowy. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki wielkości 2-3 cm. oraz wyjąć ości.
- Groszek razem z sosem przełożyć do średniej wielkości brytfanki. Na groszek wyłożyć rybę, wylać śmietankę i pokruszyć ser.
- Całość przykryć folią i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po 30 min. zdjąć folię i piec rybę jeszcze 10 min. w temperaturze 220 stopni.
- Najlepiej podawać z ryżem i szczypiorkiem.
Smacznego!