
- przez Julia Morgała
Czas: 30 min Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 100 g ryżu białego
- szczypta soli do gotowania ryżu
- 0,5 l mleka roślinnego
- proszek chai tea latte waniliowy
- 2 łyżki cukru trzcinowego/1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 25 g masła
- 50 ml whisky
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 15 g orzechów włoskich
Wykonanie:
- Biały ryż przesypać do garnka i przepłukać zimną wodą. Następnie zalać i ugotować do miękkości, co chwilę mieszając.
- W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę jabłka. Pamiętać o wydrążaniu gniazda nasiennego.
- W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim owoc.
- W ostatniej fazie gotowania ryżu dodać do niego mleko, chai tea i ewentualnie cukier wedle uznania. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji kleiku.
- Do przesmażonych jabłek dodać cynamon i cukier/miód, karmelizować. Na koniec wlać whisky i odparować alkohol. Kawałeczki powinny pozostać kształtne.
- W słoikach układać warstwami ryż i jabłka.
- Na górę posypać posiekane orzechy włoskie.