Wegański pudding ryżowy z jabłkiem

Czas: 30 min Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 100 g ryżu białego
  • szczypta soli do gotowania ryżu
  • 0,5 l mleka roślinnego
  • proszek chai tea latte waniliowy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego/1 łyżka miodu
  • 2 jabłka
  • 25 g masła
  • 50 ml whisky
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 15 g orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. Biały ryż przesypać do garnka i przepłukać zimną wodą. Następnie zalać i ugotować do miękkości, co chwilę mieszając.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę jabłka. Pamiętać o wydrążaniu gniazda nasiennego.
  3. W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim owoc.
  4. W ostatniej fazie gotowania ryżu dodać do niego mleko, chai tea i ewentualnie cukier wedle uznania. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji kleiku. 
  5. Do przesmażonych jabłek dodać cynamon i cukier/miód, karmelizować. Na koniec wlać whisky i odparować alkohol. Kawałeczki powinny pozostać kształtne.
  6. W słoikach układać warstwami ryż i jabłka.
  7. Na górę posypać posiekane orzechy włoskie.
Powrót na górę