Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwiną

Zostajemy przy botwince i jajkach, ale tym razem zapieczonymi w piekarniku. To danie sprawdzi się wybornie na początek dnia. Do tego kawa i można działać na pełnych obrotach! 

Składniki:

  • 4 bułeczki
  • 4 jajka 
  • 150 g ricotty
  • ½ pęczka botwinki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 185 stopni.
  2. Botwinę dokładnie umyć i pokroić w paski.
  3. Z bułeczek wykroić górę i wydrążyć środek.
  4. Wypełnić je ricottą (po łyżce) i porcją botwiny (dokładnie ugnieść, aby zmieściło się jak najwięcej nadzienia). 
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej wbić jajko, posypać solą i pieprzem.
  6. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut lub do momentu, aż jajka się upieką.

Smacznego!

Powrót na górę