
- przez Julia Morgała
Zostajemy przy botwince i jajkach, ale tym razem zapieczonymi w piekarniku. To danie sprawdzi się wybornie na początek dnia. Do tego kawa i można działać na pełnych obrotach!
Składniki:
- 4 bułeczki
- 4 jajka
- 150 g ricotty
- ½ pęczka botwinki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 185 stopni.
- Botwinę dokładnie umyć i pokroić w paski.
- Z bułeczek wykroić górę i wydrążyć środek.
- Wypełnić je ricottą (po łyżce) i porcją botwiny (dokładnie ugnieść, aby zmieściło się jak najwięcej nadzienia).
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej wbić jajko, posypać solą i pieprzem.
- Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut lub do momentu, aż jajka się upieką.

Smacznego!