3 luty – Dzień ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny od XX wieku w krajach anglosaskich.

Niskobudżetowy i łatwo dostępny produkt, jakim jest marchewka stała się idealnym dodatkiem do deserów. Poza swoimi walorami smakowymi marchewka jest produktem niskokalorycznym i dostarcza wielu cennych składników odżywczych m.in. witaminę A, C, witamin z grupy B oraz potasu.

Poniżej zamieszczamy przepis na klasyczne ciasto marchewkowe!!

Czas: 1h 20 minut Ilość: 8 porcji

Składniki:

  • 2 jaja (w temp. pokojowej)
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g marchewki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 75 g ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz ze skóry i zetrzyj na małych oczkach.
  2. Ananasa/jabłko oraz orzechy włoskie pokrój na drobne kawałki.
  3. Jajka (w temp. pokojowej) ubij do podwojenia objętości, dodaj cukier i dalej ubijaj aż masa będzie gładka i puszysta.
  4. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewaj cieniutkim, ciągłym strumieniem olej.
  5. Dodaj stratą marchewkę, ananasa/jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  6. Piekarnik nagrzej do 150°C.
  7. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.
  8. Ciasto wyłóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Smacznego!

Powrót na górę