

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny od XX wieku w krajach anglosaskich.
Niskobudżetowy i łatwo dostępny produkt, jakim jest marchewka stała się idealnym dodatkiem do deserów. Poza swoimi walorami smakowymi marchewka jest produktem niskokalorycznym i dostarcza wielu cennych składników odżywczych m.in. witaminę A, C, witamin z grupy B oraz potasu.
Poniżej zamieszczamy przepis na klasyczne ciasto marchewkowe!!
Czas: 1h 20 minut Ilość: 8 porcji
Składniki:
- 2 jaja (w temp. pokojowej)
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz ze skóry i zetrzyj na małych oczkach.
- Ananasa/jabłko oraz orzechy włoskie pokrój na drobne kawałki.
- Jajka (w temp. pokojowej) ubij do podwojenia objętości, dodaj cukier i dalej ubijaj aż masa będzie gładka i puszysta.
- Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewaj cieniutkim, ciągłym strumieniem olej.
- Dodaj stratą marchewkę, ananasa/jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 150°C.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.
- Ciasto wyłóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Smacznego!