Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Lato to okres na dojrzewanie pomidorów i papryki, dlatego zupa krem z ich wykorzystaniem będzie aromatyczna i pełna smaku. Gdy nie mamy dostępu do świeżych można oczywiście zastąpić je pomidorami z puszki. Zupa jest nie tylko pyszna, ale również pełna witamin i minerałów odżywiających nasz organizm.

Ilość: 2 porcje; Czas: 25 minut

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: bazylia, oregano, ostra papryka, pieprz, sól
  • opcjonalnie tarty żółty ser lub ser feta

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomidory we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki.
  2. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę (nie musi być drobno).
  3. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebulę, czosnek i zeszklij, następnie dorzuć paprykę. Całość zamieszaj i podsmaż ok. 5 minut.
  4. Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Do garnka wlej bulion i przypraw do smaku. Zupę zagotuj.
  6. Gotową zupę zblenduj na gładko i w razie potrzeby dopraw.
  7. Nalej do miski i posyp startym żółtym serem lub pokruszonym serem feta.

Smacznego!!

Powrót na górę