

Lato to okres na dojrzewanie pomidorów i papryki, dlatego zupa krem z ich wykorzystaniem będzie aromatyczna i pełna smaku. Gdy nie mamy dostępu do świeżych można oczywiście zastąpić je pomidorami z puszki. Zupa jest nie tylko pyszna, ale również pełna witamin i minerałów odżywiających nasz organizm.
Ilość: 2 porcje; Czas: 25 minut
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: bazylia, oregano, ostra papryka, pieprz, sól
- opcjonalnie tarty żółty ser lub ser feta
Sposób przygotowania:
- Sparz pomidory we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki.
- Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę (nie musi być drobno).
- W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebulę, czosnek i zeszklij, następnie dorzuć paprykę. Całość zamieszaj i podsmaż ok. 5 minut.
- Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.
- Do garnka wlej bulion i przypraw do smaku. Zupę zagotuj.
- Gotową zupę zblenduj na gładko i w razie potrzeby dopraw.
- Nalej do miski i posyp startym żółtym serem lub pokruszonym serem feta.

Smacznego!!