Dnia 21 kwietnia 2012 roku przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu odbyły się po raz czwarty warsztaty naukowe „DNA Encyklopedia Życia” w ramach Ogólnopolskiego Dnia Biotechnologii. Impreza została zorganizowana przez studentów biotechnologii z uczelni: Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Politechniki Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Wrocławskiego. Celem pokazów było zwiększenie wiedzy mieszkańców dotyczącej biotechnologii i nauk pokrewnych Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów Uniwersytetu Przyrodniczego przygotowali liczne pokazy dotyczące genetyki, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz biologii molekularnej. Na pierwszym stanowisku przygotowanym przez Edytę Bańcyr, Martynę Zembik , Ewę Dylus i Martynę Bacę prezentowano domową metodę izolacji DNA z owoców i warzyw. Dziewczyny udowodniły mieszkańcom , ze nawet banan ma swój materiał genetyczny. Kolejną atrakcją przygotowaną przez naszych studentów było mini laboratorium mikrobiologiczne , w którym zwiedzający mogli wykonać własne preparaty oraz poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą różnych grup drobnoustrojów. Swoją wiedzą w tym zakresie podzielili się : Sylwia Jezierska, Martyna Szupak, Justyna Pater, Aleksandra Rucka, Mateusz Kropiwnicki i Mateusz Leszkiewicz. Stanowisko dotyczące żywności biotechnologicznej przygotowane przez Aleksandrę Wilczak, Joanna Szymczak, Natalię Jazienicką, Agatę Dwojak i Anię Cielibałę cieszyło się największą popularnością. Zaprezentowano tam produkty powstające przy udziale mikroorganizmów, takie jak sery pleśniowe typu Rokpol, Brie, Camembert oraz kiełbasy salami. Dla najmłodszych uczestników przygotowano jogurty owocowe do degustacji. Powstało również specjalne stanowisko dotyczące genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO), na którym prezentowano foldery informacyjne dotyczące tego zagadnienia. Powstała także „wielka księga GMO”?, w której mieszkańcy miasta mogli wyrażać swoje opinie. Dla najbardziej aktywnych uczestników warsztatów przewidziano konkursy z nagrodami prowadzone przez Aleksandrę Kozak, Katarzynę Chmurę , Damiana Sembę oraz Łukasza Bezlera. W czasie imprezy odbyły się ciekawe wykłady naukowe dotyczące współczesnej biotechnologii, rozwoju genetyki oraz materiałów biofunkcyjnych. Jeden z wykładów pt.: „Mikroorganizmy na naszym stole” był prowadzony przez pracownika Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr inż. Piotra Juszczyka.
-
Archiwa
- kwiecień 2025
- grudzień 2024
- listopad 2024
- październik 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- marzec 2024
- luty 2024
- styczeń 2024
- grudzień 2023
- wrzesień 2023
- czerwiec 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- marzec 2023
- styczeń 2023
- październik 2022
- wrzesień 2022
- czerwiec 2022
- maj 2022
- marzec 2022
- luty 2022
- czerwiec 2021
- maj 2021
- grudzień 2019
- sierpień 2019
- kwiecień 2019
- marzec 2019
- październik 2018
- lipiec 2018
- maj 2018
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- czerwiec 2017
- marzec 2017
- grudzień 2016
- październik 2016
- kwiecień 2016
- marzec 2016
- grudzień 2015
- październik 2015
- kwiecień 2015
- marzec 2015
- listopad 2014
- wrzesień 2014
- kwiecień 2014
- marzec 2014
- grudzień 2013
- październik 2013
- maj 2013
- kwiecień 2013
- marzec 2013
- luty 2013
- grudzień 2012
- październik 2012
- maj 2012
- kwiecień 2012
- luty 2012
- grudzień 2011
- wrzesień 2011
- sierpień 2011
- lipiec 2011
- czerwiec 2011
- maj 2011
- kwiecień 2011
- marzec 2011
- luty 2011
- styczeń 2011
- grudzień 2010
- listopad 2010
-
Meta