
Kolejne szkolenie dotyczyło fine dinningu. Rafał Grzegorzek, szef kuchni „Babinicz” w kompleksie „Dworzysko” w Szczawnie-Zdroju, jak zawsze stanął na wysokości zadania. Oczarował nas swoimi zdolnościami, przekazał mnóstwo wartościowych informacji i zadbał o miłą oraz przyjazną atmosferę.
Po pierwsze trzeba sobie wyjaśnić czym jest fine dinning? Bowiem jest to połączenie wysokiej jakości składników na talerzu, ale w taki sposób by harmonizowały z aranżacją stołu. Dodatkowym i bardzo ważnym elementem fine dinning jest obsługa, która często wykańcza dania przy gościu.
Można zatem powiedzieć, że fine dinning jest pewnego rodzaju sztuką kulinarną. Nic więc dziwnego, że ceny są wysokie, a porcje zazwyczaj drobne. Chodzi o jakość produktów, smak i estetykę, a nie o zaspokojenie głodu. Kiedyś ludzie jedli, żeby żyć, teraz żyją, żeby jeść!
Dla ciekawostki wspomnę, że owa sztuka kulinarna wywodzi się z Francji, a pierwszą tego rodzaju restaurację, gdzie natura spotyka się z nauką, w Polsce otworzył Wojciech Amaro w Warszawie w 2011 r.
Najbardziej popularnym zjawiskiem w miejscach tego typu są kolacje degustacyjne. Podczas tego typu wydarzeń szef kuchni wybiera nietuzinkowy zestaw dań, składający się z pięciu do ośmiu dań, który jest swego rodzaju wędrówka po smakach, niezwykłych połączeniach produktów i pięknych aranżacjach na talerzach. Produkty użyte w daniach są oczywiście dokładnie wyselekcjonowane, pozyskiwane od lokalnych producentów.
Gość w restauracji typu fine dinning powinien poczuć się wyjątkowo. Poza doznaniami smakowymi, fantastyczną atmosferę wprowadza otoczenie (specjalne, często tematyczne ozdoby stołu, ciche krzesła, artystyczne ułożenie serwetek) oraz obsługa (schludna, kulturalna, serdeczna). Zdarza się, że podczas posiłku szef kuchni osobiście podchodzi do stolika w celu upewnienia się o najwyższej jakości obsłudze gościa. To również zapewnia intymny i życzliwy nastrój.
Więcej nie potrafię przekazać w słowach o kuchni typu fine dinning. To miejsce po prostu trzeba odwiedzić i przekonać się na własne skórze jakie to osobliwe uczucie.