Sushi z świeżego ogórka

Kontynuując temat sushi wpadłyśmy na pomysł, aby przygotować własną, nazwijmy polską wersję tego dania. Rezygnowałyśmy z ryżu, a skupiłyśmy się na produktach, które każdy z nas może znaleźć na swoim ogródku. Nasze produkty pochodzą z uczelnianych ogrodów.

Składniki:

  • Ogórek
  • 1 serek śmietankowy typu Almette
  • wędzony łosoś
  • Limonka
  • Pęczek mięty
  • Pęczek koperku
  • Pęczek pietruszki
  • Garść słonecznika łuskanego (najlepiej, aby szybciej był parę godzin moczony w wodzie)
  • oliwa
  • Ząbek czosneku
  • sól, pieprz
  • Łyżka wiórków kokosowych
  • Łyżeczka kurkumy w formie przyprawy
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki miodu

Wykonanie:

  1. Serek Almette rozłożyć na 3 porcje.
  2. Do jednej dodać posiekaną miętę i limonkę, do drugiej słonecznik, pietruszkę i czosnek, a do ostatniej kokos, kurkumę i miód.
  3. Każda pastę doprawić solą i pieprzem, tylko w przypadku ostatniej użyć pieprzu ziołowego.
  4. Pastę słonecznikową przełożyć do blendera, dodać trochę oliwy i rozdrobnić, aby słonecznik był nadal lekko wyczuwalny.
  5. Ogórek umyć i za pomocą obieraczki przygotować podłużne paski.
  6. Na paski nakładać pastę, na końcu położyć dodatek (polecam do serka z limonka łososia, a do reszty warzywa, np paprykę lub rzodkiewkę) i zawijać w ruloniki.
  7. Jeżeli ogórkowe sushi się nie trzyma, można iść na łatwiznę i nadziać pastami wydrążone warzywa. Efekt również jest cudowny!

Smacznego!

Powrót na górę