
- przez Julia Morgała
Chociaż sezon na botwinkę już przeminął, wracamy wspomnieniami do cieplejszych dni maja, kiedy na uczelni przygotowywaliśmy dania z tym produktem w roli głównej. Świeże zioła i słoneczne promienie zza okna rozbudzały nasze zmysły, dlatego postawiliśmy na menu śniadaniowe, które doda energii na cały dzień. Zaczniemy od najprostszego przepisu, czyli pesto z botwinki.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki (bez buraczków)
- 3 łyżki nasiona słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
- Botwinę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.
- Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Botwinę, słonecznik i czosnek umieścić w malakserze. Dodać oliwę i sok z cytryny.
- Zblendrować i doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego!