Pesto z botwinki

Chociaż sezon na botwinkę już przeminął, wracamy wspomnieniami do cieplejszych dni maja, kiedy na uczelni przygotowywaliśmy dania z tym produktem w roli głównej. Świeże zioła i słoneczne promienie zza okna rozbudzały nasze zmysły, dlatego postawiliśmy na menu śniadaniowe, które doda energii na cały dzień. Zaczniemy od najprostszego przepisu, czyli pesto z botwinki. 

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki (bez buraczków)
  • 3 łyżki nasiona słonecznika 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Botwinę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Botwinę, słonecznik i czosnek umieścić w malakserze. Dodać oliwę i sok z cytryny. 
  5. Zblendrować i doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Powrót na górę