Szakszuka z botwinką

Dla większych łakomczuchów, którym sama bułeczka z pesto nie wystarcza, przyrządziłyśmy szakszuke z botwinka. Połączenie to idealnie ze sobą współgra!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziarna kolendry
  • szczypta wędzonej papryki
  • olej rzepakowy
  • 4 pomidory
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól i piperz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, chili przekroić wzdłuż na pół (w wersji mniej pikantnej usunąć pestki), posiekać.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praske.
  3. Botwinę umyć, łodygi drobno posiekać, a liście pokroić na grubsze wstążki. 
  4. Kumin i kolendrę uprażyć na suchej patelni dla wyostrzenia aromatu i utrzeć w moździerzu. 
  5. Do głębokiej patelni wlać olej i wrzucić cebulę z chili, posolić. Smażyć powoli, na średnim ogniu, aż cebula stanie się szklista. 
  6. Następnie dorzucić posiekane łodygi botwiny i czosnek. Podgrzewać, aż w powietrzu uniesie się zapach czosnku. UWAGA by się nie przypalił.
  7. Dodać przyprawy i smażyć przez około 1 minutę. 
  8. Pomidory sparzyć, obierać ze skóry i posiekać. Wrzucić na patelnię i dusić przez 15–20 minut, aż płyn odparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje (na patelni o dużej średnicy potrwa to krócej). Na koniec wymieszać z sosem liście botwiny oraz doprawić solą i pieprzem. 
  9. Zrobić w sosie małe zagłębienia za pomocą łyżki i wbić w nie jajka, tak by każde było otoczone warstwą sosu. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem.
  10. Patelnię przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu, gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
  11. Jajka podawać z porcją sosu w towarzystwie pieczywa (dla urozmaicenia posmarowanego pestem z botwinki).

Smacznego!

Powrót na górę