Kurczak z truskawkami w sosie balsamicznym

Ostatnio na wykładach z technologii surowców zwierzęcych dotarło do mnie zabawne spostrzeżenie, że ludzie w kwestii jedzenia dzielą się głównie na cztery grupy: weganie, wegetarianie, mięsożercy i… kurczakożercy. Nie popieram do końca tej idei kurczaka ze względów zdrowotnych, ale trzeba przyznać, że jest to mięso, które najłatwiej przygotować i to na tysiące różnych sposób. Sprawdzi się wyśmienicie w połączeniu z ostrym chili jak i… słodką truskawką! Przekonajcie się sami ;))

Czas: 30 min. Ilość: 2 

Składniki:

  • 300 g filetów z kurczaka (2 małe)
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo do dekoracji
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • * Opcjonalnie jedna sałata 

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i włożyć do głębokiego talerza. Dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, natrzeć i odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).
  2. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać. Można przygotować nieco wcześniej.
  3. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę (kurczak powinien już być pokryty ciemnymi paskami) i grillować przez 3,5 minuty.
  4. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty.
  5. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem.
  6. Jeśli zostanie kurczaka w nadmiarze, a w lodówce kryje się sałata to świetną alternatywą jest przygotowanie sałatki do pracy czy na kolację następnego dnia.  

Smacznego! 

Powrót na górę