Tarta z kalarepą

Technologia surowców roślinnych przypomniała mi, o wspaniałym daniu, które przygotowaliśmy parę miesięcy temu. Jeszcze nigdy przedtem tak bardzo nie smakowała mi kalarepa jak po spróbowaniu słonej tarty z nią w roli głównej. Byłam w szoku jak wspaniale kalarepa komponuje się z serem feta, ale jak to często bywa, kuchnia lubi zaskakiwać!

Czas: 2 godz. Ilość: > 10 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kalarepy
  • 1 por
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przesiać na stolnicę mąkę. Połączyć ją z zimnym masłem i szybko posiekać. Następnie w środek wbić żółtko, dodać sól oraz wodą, proszek do pieczenia, po czym szybko wyrobić. 
  2. Odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wystudzone ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką. Wyłożyć nim formę (o średnicy ok 28 cm), zakryć folią aluminiowa i wysypać ryż na wierzch, aby ciasto się nie zniekształciło. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, następnie ściągnąć folię z ryżem i piec kolejne 10-15, aż się zarumieni.
  5. Kalarepę obrać i pokroić w dużą kostkę.
  6. Pora natomiast pokroić w krążki, cebulę w pióra, a czosnek w kosteczkę.
  7. W garnku z osoloną wodą ugotować kalarepę przez 15 minut.
  8. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę oraz podsmażyć czosnek.
  9. Po kilku minutach dodać pora. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Ugotowaną kalarepę odcedzić i dodać do pozostałych warzyw.
  11. W misce wymieszać śmietanę z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
  12. Dolać masę do warzyw. Dodać pokruszoną fetę oraz pietruszkę i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę do dekoracji). Wymieszać całość.
  13. Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa, a wierzch posypać odrobiną fety. 
  14. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  15. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Powrót na górę