
- przez Julia Morgała
Technologia surowców roślinnych przypomniała mi, o wspaniałym daniu, które przygotowaliśmy parę miesięcy temu. Jeszcze nigdy przedtem tak bardzo nie smakowała mi kalarepa jak po spróbowaniu słonej tarty z nią w roli głównej. Byłam w szoku jak wspaniale kalarepa komponuje się z serem feta, ale jak to często bywa, kuchnia lubi zaskakiwać!

Czas: 2 godz. Ilość: > 10
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kalarepy
- 1 por
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
- Przesiać na stolnicę mąkę. Połączyć ją z zimnym masłem i szybko posiekać. Następnie w środek wbić żółtko, dodać sól oraz wodą, proszek do pieczenia, po czym szybko wyrobić.
- Odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzone ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką. Wyłożyć nim formę (o średnicy ok 28 cm), zakryć folią aluminiowa i wysypać ryż na wierzch, aby ciasto się nie zniekształciło. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, następnie ściągnąć folię z ryżem i piec kolejne 10-15, aż się zarumieni.
- Kalarepę obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Pora natomiast pokroić w krążki, cebulę w pióra, a czosnek w kosteczkę.
- W garnku z osoloną wodą ugotować kalarepę przez 15 minut.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę oraz podsmażyć czosnek.
- Po kilku minutach dodać pora. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowaną kalarepę odcedzić i dodać do pozostałych warzyw.
- W misce wymieszać śmietanę z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
- Dolać masę do warzyw. Dodać pokruszoną fetę oraz pietruszkę i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę do dekoracji). Wymieszać całość.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa, a wierzch posypać odrobiną fety.
- Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
- Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.

Smacznego!