Tarty owocowe z kremem budyniowym

Pozostając w świecie tart, tym razem zdecydowałyśmy się na przygotowanie ich w mniejszych wersjach na słodko, wykorzystując do tego owoce sezonowe oraz jednego z naszych ulubieńców wśród kremów- pysznego kremu budyniowego ( wykonanego na bazie DOMOWEGO budyniu!).

Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 45 g cukru pudru
  • 2 żółtka jaj
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną i masło posiekać szybko nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę.
  2. Dodać cukier, sól,proszek do pieczenia,żółtka, zimną wodę i szybko zagnieść.
  3. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  4. Małe foremki na tarty posmarować masłem.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim foremki, następnie nakłuć je w kilku miejscach za pomocą widelca.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 oC przez około 15 minut.

Składniki na krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. W połowie mleka rozpuścić cukier oraz dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  2. Pozostałą część mleka zagotować, następnie dolać mleko wymieszane z cukrem i mąkami, całość intensywnie mieszać.
  3. Powstały budyń odstawić do wystudzenia (ale nie do lodówki).
  4. Masło za pomocą miksera na najwyższych obrotach ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu, za każdym razem rozmiksowując na średnich/niskich obrotach.
  5. Gotowy krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Gotowe tarty szprycujemy kremem budyniowym i ozdabiamy owocami.

Smacznego!

Powrót na górę