
- przez Michalina Nawrot
Pozostając w świecie tart, tym razem zdecydowałyśmy się na przygotowanie ich w mniejszych wersjach na słodko, wykorzystując do tego owoce sezonowe oraz jednego z naszych ulubieńców wśród kremów- pysznego kremu budyniowego ( wykonanego na bazie DOMOWEGO budyniu!).
Składniki na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 45 g cukru pudru
- 2 żółtka jaj
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną i masło posiekać szybko nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę.
- Dodać cukier, sól,proszek do pieczenia,żółtka, zimną wodę i szybko zagnieść.
- Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Małe foremki na tarty posmarować masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim foremki, następnie nakłuć je w kilku miejscach za pomocą widelca.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 oC przez około 15 minut.
Składniki na krem budyniowy:
- 250 ml mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- W połowie mleka rozpuścić cukier oraz dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
- Pozostałą część mleka zagotować, następnie dolać mleko wymieszane z cukrem i mąkami, całość intensywnie mieszać.
- Powstały budyń odstawić do wystudzenia (ale nie do lodówki).
- Masło za pomocą miksera na najwyższych obrotach ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu, za każdym razem rozmiksowując na średnich/niskich obrotach.
- Gotowy krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Gotowe tarty szprycujemy kremem budyniowym i ozdabiamy owocami.
Smacznego!