Azjatycki pieczony kalafior z makaronem

Najlepsze pomysły tworzą się pod wpływem impulsu! Ja dziś takiego doświadczyliśmy, gdy zobaczyliśmy wśród produktów do wykorzystania na uczelni kalafior i makaron ryżowy.

Kalafior to bardzo wartościowe warzywo. Zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Warzywo to jest również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli – fitosteroli. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.

Po tak dorodnym wstępie zapraszamy Was do zapoznania się z całkowicie wegańskim daniem.

Czas: 30 min  Ilość: 2

Składniki:

  • ok.12 różyczek kalafiora (średniej wielkości)
  • 2 łyżki koncentratu z pomidora
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 7 łyżek oleju kokosowegoSól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy.
  2. W misce połączyć wszystkie składniki na sos: pastę, koncentrat, olej, przyprawę chińską. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg).
  4. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę.
  5. Różyczki kalafiora dokładnie umyć, następnie delikatnie osuszyć.
  6. Różyczki moczyć w sosie i kłaść na blachę.
  7. Piec ok. 20min w piekarniku.
  8. W międzyczasie makaron ryżowy zalać gorącą wodą (nie gotować) i poczekać aż zmięknie (ok. 2-3 min). Odcedzić.
  9. W osobnej misce wymieszać olej ryżowy, sos sojowy i miód.
  10. Uprażyć na patelni sezam.
  11. Na talerz kłaść ciepły makaron i aromatyczny kalafior. Całość polać ciemnym sosem i posypać uprażonymi nasionami sezamu oraz czarnuszką.

Smacznego!

Powrót na górę