
- przez Julia Morgała
Najlepsze pomysły tworzą się pod wpływem impulsu! Ja dziś takiego doświadczyliśmy, gdy zobaczyliśmy wśród produktów do wykorzystania na uczelni kalafior i makaron ryżowy.
Kalafior to bardzo wartościowe warzywo. Zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Warzywo to jest również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli – fitosteroli. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.
Po tak dorodnym wstępie zapraszamy Was do zapoznania się z całkowicie wegańskim daniem.
Czas: 30 min Ilość: 2
Składniki:
- ok.12 różyczek kalafiora (średniej wielkości)
- 2 łyżki koncentratu z pomidora
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 7 łyżek oleju kokosowegoSól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- 1/2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy.
- W misce połączyć wszystkie składniki na sos: pastę, koncentrat, olej, przyprawę chińską. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg).
- Wyłożyć papierem do pieczenia blachę.
- Różyczki kalafiora dokładnie umyć, następnie delikatnie osuszyć.
- Różyczki moczyć w sosie i kłaść na blachę.
- Piec ok. 20min w piekarniku.
- W międzyczasie makaron ryżowy zalać gorącą wodą (nie gotować) i poczekać aż zmięknie (ok. 2-3 min). Odcedzić.
- W osobnej misce wymieszać olej ryżowy, sos sojowy i miód.
- Uprażyć na patelni sezam.
- Na talerz kłaść ciepły makaron i aromatyczny kalafior. Całość polać ciemnym sosem i posypać uprażonymi nasionami sezamu oraz czarnuszką.
Smacznego!