Pudding ryżowy z karmelizowanym jabłkiem i gruszką

Pudding ryżowy z karmelizowanym jabłkiem i gruszką

Tym razem przychodzimy do was z daniem, które wspaniale sprawdzi się zarówno jako poranne śniadanie, jak i poobiedni deser. Bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne, a dodatkowo utrzymane w jesiennym klimacie 🙂

Czas przygotowania: 25 min Ilość: 2

Składniki na pudding ryżowy:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 15 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypać ryż, wlać mleko, dodać masło i sól.
  2. Gotować przez ok.20 minut (aż ryż będzie miękki) co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania wsypać rodzynki, cynamon oraz cukier waniliowy.

Gdy pudding z czasem gotowania za bardzo zgęstnieje, dolać do niego mleka lub wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

Składniki na karmelizowane owoce:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłko i gruszkę obrać,wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
  2. Do rondla wsypać cukier, rozprowadzić po dnie i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier zbrązowieje (ważne, aby nie przypalić cukru – stanie się wtedy gorzki).
  3. Wsypać pokrojone owoce i potrząsając garnkiem obtoczyć je w powstałym karmelu.
  4. Gotować przez następne 3 minuty, aby owoce zmiękły i powstał pyszny syrop karmelowy.

Gotowy pudding przekładamy do misek. Na górę dajemy karmelizowane owoce i polewamy powstałym syropem. Opcjonalnie dekorujemy prażonymi orzechami oraz czekoladą.

Smacznego!

Powrót na górę