
Tym razem przychodzimy do was z daniem, które wspaniale sprawdzi się zarówno jako poranne śniadanie, jak i poobiedni deser. Bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne, a dodatkowo utrzymane w jesiennym klimacie 🙂
Czas przygotowania: 25 min Ilość: 2
Składniki na pudding ryżowy:
- 0,5 szklanki ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki rodzynek
- 15 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Do garnka wsypać ryż, wlać mleko, dodać masło i sól.
- Gotować przez ok.20 minut (aż ryż będzie miękki) co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania wsypać rodzynki, cynamon oraz cukier waniliowy.
Gdy pudding z czasem gotowania za bardzo zgęstnieje, dolać do niego mleka lub wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Składniki na karmelizowane owoce:
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Jabłko i gruszkę obrać,wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
- Do rondla wsypać cukier, rozprowadzić po dnie i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier zbrązowieje (ważne, aby nie przypalić cukru – stanie się wtedy gorzki).
- Wsypać pokrojone owoce i potrząsając garnkiem obtoczyć je w powstałym karmelu.
- Gotować przez następne 3 minuty, aby owoce zmiękły i powstał pyszny syrop karmelowy.
Gotowy pudding przekładamy do misek. Na górę dajemy karmelizowane owoce i polewamy powstałym syropem. Opcjonalnie dekorujemy prażonymi orzechami oraz czekoladą.
Smacznego!