Sałatka z camembertem i gruszką

Bardzo szybki, ale przepyszny przepis! Nasze ulubione, bo niekonwencjonalne połączenie, czyli słodka gruszka z wytrwaną rukolą i serem camembert, a to wszystko oblepione miodowym winegret. Nadaje cudowną nutkę słodyczy wytrawnemu daniu.

Porcje: 2 Czas: 15 min

Składniki:

  • 80 g rukoli
  • 1 ser camembert (120 g)
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować składniki: rukolę umyć.
  2. Ser camembert pokroić na 8-12 części.
  3. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki.
  4. Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny.
  5. Wyjąć gruszki z soku i dodać je do sałatki.
  6. Do pozostałego w talerzu soku z cytryny dodać miód i sól. Wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać oliwę oraz pieprz. Energicznie wymieszać rózgą, odłożyć.
  7. Do sałatki dodać kawałki sera koziego oraz posiekane orzechy włoskie. Polać sosem z talerza i podawać np. z bagietką z masłem, bądź grzaneczkami.

Smacznego!

* bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w sosie, ponieważ m.in. sól nie rozpuści się w oliwie z oliwek

Powrót na górę