
- przez Julia Morgała
Bardzo szybki, ale przepyszny przepis! Nasze ulubione, bo niekonwencjonalne połączenie, czyli słodka gruszka z wytrwaną rukolą i serem camembert, a to wszystko oblepione miodowym winegret. Nadaje cudowną nutkę słodyczy wytrawnemu daniu.
Porcje: 2 Czas: 15 min
Składniki:
- 80 g rukoli
- 1 ser camembert (120 g)
- 2 gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g orzechów włoskich
- 1 pełna łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować składniki: rukolę umyć.
- Ser camembert pokroić na 8-12 części.
- Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki.
- Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny.
- Wyjąć gruszki z soku i dodać je do sałatki.
- Do pozostałego w talerzu soku z cytryny dodać miód i sól. Wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać oliwę oraz pieprz. Energicznie wymieszać rózgą, odłożyć.
- Do sałatki dodać kawałki sera koziego oraz posiekane orzechy włoskie. Polać sosem z talerza i podawać np. z bagietką z masłem, bądź grzaneczkami.
Smacznego!
* bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w sosie, ponieważ m.in. sól nie rozpuści się w oliwie z oliwek