Dzień cukrzycy

Dwa dni temu (14. 11) przygotowując się na zajęcia z technologii gastronomi o wypiekach dowiedziałam się, że na tą datę przypada święto cukrzycy.

Notatki aż wypadły mi z rąk, ponieważ wiem, jak poważna i powszechna jest to choroba. Niestety taka prawda, że wiele osób bagatelizuje tą przypadłość. Polsce już co najmniej 3 mln Polaków choruje na cukrzycę, ale nawet 1 mln spośród nich nie zdaje sobie z tego sprawy, ponieważ nie dostali jednoznacznej diagnozy. Z uwagi na powszechność jej występowania jest nazywana chorobą społeczną i cywilizacyjną.

Choć jest to choroba nieuleczalna, w bardzo łatwy sposób można ją kontrolować za pomocą diety. Najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych oraz włączenie do jadłospisu produktów, które nie powodują gwałtownego podwyższenia poziomu glukozy.

  1. Kto powinien stosować dietę cukrzycową?

Dieta cukrzycowa powinna być nieodłącznym elementem leczenia wszystkich typów cukrzycy. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany tej choroby:

cukrzyca typu 1 – inaczej cukrzyca insulinozależna to choroba o podłożu autoimmunologicznym, polega na niszczeniu komórek trzustkowych produkujących insulinę. Rozpoczyna się u dzieci lub w wieku młodzieńczym;

cukrzyca typu 2 – istotą choroby jest niewłaściwe działanie insuliny w tkankach, co prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Za jej rozwój odpowiedzialne są czynniki genetyczne i środowiskowe. Często wiąże się z otyłością i zazwyczaj występuje u osób dorosłych.

2. Cel diety cukrzycowej:

Dieta cukrzycowa w przebiegu cukrzycy typu 2 ma na celu przede wszystkim osiągnięcie i utrzymanie prawidłowego – czyli bliskiego normy – stężenia glukozy w surowicy krwi. Stosowanie diety cukrzycowej ma zapobiec wystąpieniu możliwych powikłań tej choroby, w tym stopy cukrzycowej, nefropatii oraz retinopatii. Odpowiednio skomponowana dieta pozwala ponadto na uzyskanie:

  • optymalnego stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL i LDL oraz triglicerydów w surowicy krwi,
  • optymalnego ciśnienia tętniczego, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
  • właściwej masy ciała

3. Najważniejsze zasady:

  • dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG, określa szybkość trawienia danego produktu i tempo wchłaniania cukru we krwi, a tym samym jego zdolność do podwyższania poziomu glukozy po jedzeniu, dlatego produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybciej ulegają strawieniu, czego efektem jest gwałtowny wzrost, a następnie spadek stężenia glukozy we krwi)
  • zasady zdrowego żywienia (regularne spożywanie posiłków, staranny dobór produktów, odpowiednie nawodnienie, a dodatkowo aktywność fizyczna)
  • wybieranie produktów o jak najniższym stopniu przetworzenia

4. Rekomendowane produkty:

  • naturalny nabiał i jego przetwory – jogurt, maślanka, kefir, zsiadłe mleko, sery;
  • warzywa – brokuły, kalafior, cukinia, cebula, pomidory, ogórki, kapusta, sałata zielona i inne, brukselka, czosnek, fasola biała i czerwona, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, kukurydza, papryka, marchewka, pietruszka, por, soczewica, rzepa, rzodkiewka. Warzywa najlepiej spożywać na surowo;
  • produkty zbożowe, makarony, płatki – chleb żytni z pełnego ziarna, ryż brązowy, kasze bulgur, gryczana, jęczmienna, makaron z pełnego ziarna, kuskus razowy, komosa ryżowa, płatki owsiane (zwykłe i górskie), otręby żytnie, pszenne i owsiane;
  • mięso i ryby – kurczak, indyk, chuda wołowina, chuda wieprzowina, cielęcina, dziczyzna, królik, wszystkie ryby
  • w umiarkowanych ilościach można również uwzględnić owoce – pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie, jabłka, morele, jagody, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, winogrona, agrest, awokado, mało dojrzałe banany, cytrynę, wiśnie czy gruszki
  • słodziki- ksylitol lub stewia

5. Co unikać w diecie:

  • słodzone smakowe jogurty i inne przetwory mleczne;
  • owoce – arbuz, dojrzałe banany, owoce z puszki, kandyzowane, owoce suszone słodzone;
  • gotowaną dynię, ziemniaki, bób;
  • cukier, miód, słodycze, słodzone gazowane napoje;chleb pszenny, drożdżówki i inne
  • wypieki cukiernicze;kaszę jaglaną, kukurydzianą, ryż biały, płatki kukurydziane i inne śniadaniowe, płatki ryżowe i jaglane;
  • większość produktów zbożowych bezglutenowych;
  • tłustą wołowinę i wieprzowinę, baraninę, niskiej jakości wędliny i kiełbasy

Zdrówka!

Powrót na górę