Indyjskie pierożki

Przekąska, nadająca się idealnie na imprezę, ale również jako kreatywne drugie śniadanie do pracy. Aromatyczne pierożki indyjskie to kruche, żółte sakiewki wypełnione blendowaną rybą.

Odrobina kurkumy dodana do ciasta nieznacznie zmienia ich smak na bardziej korzenny i lekko gorzkawy, ale przede wszystkim nadaje potrawie pięknego żółtego odcienia (z uwagi na intensywne zabarwienie wynikające z wysokiej zawartości barwnika – kurkuminy). Stąd wynika nazwa dania, ponieważ tę przyprawę stosuje się dla podkreślenia smaku wielu potraw indyjskich. Kurkuma jest również jednym ze składników curry, którą również dodajemy do tego dania, a poza tym w skład wchodzi tandori masala oraz suszona papryczka chili, za pomocą której regulujemy ostrość pierożków. Cóż za orientalny klimat w ten ciemny, zimny dzień!

Czas: 1 godz. Ilość: ok. 23 szt.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ¼ kostki miękkiego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • ¼ szkl. śmietany 18 %
  • 1 jajko + białko do posmarowania
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka curry
  • płaska łyżeczki tandori masala
  • suszone chilli do smaku
  • pieprz czarny
  • sól
  • Szczypta kurkumy
  • 0, 25 kg filetów z białej ryby (np. dorsz)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka czarnuszki

Przebieg:

  1. Zacząć od przygotowania farszu. Rybę umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, chili oraz sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Całość piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 20 min w 170ºC.
  3. W międzyczasie zrobić ciasto na pierogi. Mąkę przesiać przez sito.
  4. Do mąki dodać suche składniki: proszek do pieczenia, cukier i przyprawy (curry, tandori masala, kurkumę, chili, sól i pieprz). Wymieszać.
  5. Dodać masło, śmietanę i jajo. Ciasto dokładnie wyrobić do zyskania jednolitej struktury.
  6. Uformować w kulę, odłożyć na ok. 5 min do lodówki, przykrywając folią do żywności.
  7. W tym czasie skończyć farsz. Upieczoną rybę z cebulą rozdrobnić blenderem/widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wyciąć szklanką koła, a na nie nałożyć farsz i zlepić.
  9. Pierożki posmarować białkiem i posypać czarnuszką.
  10. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180 ºC.
  11. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym, bądź sosem słodkie chilli.

Smacznego!

Powrót na górę