
- przez Michalina Nawrot
Za oknami spadł pierwszy śnieg, jest to więc najlepszy moment, aby przyjść do was z przepisami wywołującymi świąteczny klimat 🙂 Jako pierwsze – ucieranie ciasto z jabłkami i polewą z białej czekolady z cynamonem.
Czas przygotowania: 80 min Ilość porcji: 14
Składniki na ciasto:
- 250g miękkiego masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
- 150g cukru
- 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 180g mąki pszennej tortowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 łyżeczki cynamony
Jabłka:
- 500g jabłek
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka cukru
- niewielka ilość cynamonu do opruszenia jabłek
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady (100g)
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżki masła
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Powoli dodać jajka (możemy mieć wrażenie, że masa jest delikatnie zważona, ale to nie stanowi problemu).
- Dodać pozostałe składniki (mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek d opieczenia oraz cynamon) i dokładnie wymieszać.
- Powstałe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i wyrównać powierzchnię.
- Jabłka umyć i pokroić na 12 części (usunąć również gniazda nasienne).
- Części jabłek skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem.
- Ułożyć na powierzchni ciasta, tworząc tzw. „wachlarz w okręgu”.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 165oC (z termoobiegiem) lub 175oC (bez termoobiegu) przez 40 minut. (Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, czy jest dobrze wypieczone).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z masłem. Dodać cynamon, wymieszać i powstałą polewą polać ostudzone ciasto.
Smacznego!