Ucierane ciasto maślane z jabłkami

Za oknami spadł pierwszy śnieg, jest to więc najlepszy moment, aby przyjść do was z przepisami wywołującymi świąteczny klimat 🙂 Jako pierwsze – ucieranie ciasto z jabłkami i polewą z białej czekolady z cynamonem.

Czas przygotowania: 80 min Ilość porcji: 14

Składniki na ciasto:

  • 250g miękkiego masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
  • 150g cukru
  • 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 180g mąki pszennej tortowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,75 łyżeczki cynamony

Jabłka:

  • 500g jabłek
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • niewielka ilość cynamonu do opruszenia jabłek

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady (100g)
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Powoli dodać jajka (możemy mieć wrażenie, że masa jest delikatnie zważona, ale to nie stanowi problemu).
  3. Dodać pozostałe składniki (mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek d opieczenia oraz cynamon) i dokładnie wymieszać.
  4. Powstałe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i wyrównać powierzchnię.
  5. Jabłka umyć i pokroić na 12 części (usunąć również gniazda nasienne).
  6. Części jabłek skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem.
  7. Ułożyć na powierzchni ciasta, tworząc tzw. „wachlarz w okręgu”.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 165oC (z termoobiegiem) lub 175oC (bez termoobiegu) przez 40 minut. (Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, czy jest dobrze wypieczone).
  9. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  10. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z masłem. Dodać cynamon, wymieszać i powstałą polewą polać ostudzone ciasto.

Smacznego!

Powrót na górę