Buraczane bułeczki i jajka z sosem tatarskim

Nawet tak pospolite polskie warzywo jak burak doczekało się swojego święta! Właśnie dziś, 24 listopada celebrujemy takie dania jak barszczyk, zakwas, czy buraczki. Ja jednak odchodzę od tradycji i zamieszczam poniżej przepis na pyszne, dietetyczne bułeczki buraczane z czarnuszką, podane dla kalorycznej równowagi z jajkami i sosem tatarskim.

Każde danie z burakiem ma nieocenione właściwości zdrowotne. Oczywiście mowa o buraku ćwikłowych, z którego wykorzystujemy zarówno korzeń, jak i młode liście nazywane botwiną. Poza tym w Polsce można się spotkać z burakiem cukrowym i pastewnym, ale je głównie przeznaczamy na paszę dla zwierząt oraz wyrób cukru.

Czas: ok. 1 godz. Ilość: 5 os.

Składniki:

  • 110 g czerwonych buraków, gotowanych
  • 50 g letniej wody
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 jajka + 3 jaja
  • 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 10 g drożdży świeżych
  • 5 g miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • czarnuszka do posypania bułek
  • 75 g majonezu
  • 50 g kwaśnej śmietany, gęstej
  • 50 g pieczarek marynowanych
  • 50 g ogórków konserwowych
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki pokroić, dodać 40 g wody i zblendować na gładką masę.
  2. Z drożdży, miodu, łyżki mąki i 10 g ciepłej wody przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie 3 jaja umyć i ugotować na twardo (7-10 minut od zimnej wody), po czym odstawić do ostudzenia.
  4. Do zblendowanych buraków dodać mąkę, 1 jajko, upłynnione masło, rozczyn oraz sól i wyrobić ciasto.
  5. Miskę natłuścić masłem. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia.
  6. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ostudzone jajka obrać ze skorupki i pokroić na połówki.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 5 równych części.
  8. Z każdej części uformować wałek (dł. 30 cm) i zawiązać pośrodku w supeł. Obydwa końce włożyć do środka supła – jeden od góry, drugi od dołu. Palcami ścisnąć środek supła, aby zawinięte końcówki się zlepiły. Bułki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  9. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i roztrzepać pozostałe jajko z 2 łyżkami mleka.
  10. Ponadto zacząć przygotowywać sos tatarski: korniszony i grzybki odsączyć na sicie, pokroić w drobną kostkę.
  11. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać czarnuszką. Piec 15-17 min (200°C).
  12. W tym czasie dokończyć sos tatarski: pokrojone składniki połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z jajkiem i różową bułką.

Smacznego!

Powrót na górę