
Nawet tak pospolite polskie warzywo jak burak doczekało się swojego święta! Właśnie dziś, 24 listopada celebrujemy takie dania jak barszczyk, zakwas, czy buraczki. Ja jednak odchodzę od tradycji i zamieszczam poniżej przepis na pyszne, dietetyczne bułeczki buraczane z czarnuszką, podane dla kalorycznej równowagi z jajkami i sosem tatarskim.
Każde danie z burakiem ma nieocenione właściwości zdrowotne. Oczywiście mowa o buraku ćwikłowych, z którego wykorzystujemy zarówno korzeń, jak i młode liście nazywane botwiną. Poza tym w Polsce można się spotkać z burakiem cukrowym i pastewnym, ale je głównie przeznaczamy na paszę dla zwierząt oraz wyrób cukru.
Czas: ok. 1 godz. Ilość: 5 os.
Składniki:
- 110 g czerwonych buraków, gotowanych
- 50 g letniej wody
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka + 3 jaja
- 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 10 g drożdży świeżych
- 5 g miodu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
- czarnuszka do posypania bułek
- 75 g majonezu
- 50 g kwaśnej śmietany, gęstej
- 50 g pieczarek marynowanych
- 50 g ogórków konserwowych
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowane buraki pokroić, dodać 40 g wody i zblendować na gładką masę.
- Z drożdży, miodu, łyżki mąki i 10 g ciepłej wody przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
- W międzyczasie 3 jaja umyć i ugotować na twardo (7-10 minut od zimnej wody), po czym odstawić do ostudzenia.
- Do zblendowanych buraków dodać mąkę, 1 jajko, upłynnione masło, rozczyn oraz sól i wyrobić ciasto.
- Miskę natłuścić masłem. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia.
- W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ostudzone jajka obrać ze skorupki i pokroić na połówki.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 5 równych części.
- Z każdej części uformować wałek (dł. 30 cm) i zawiązać pośrodku w supeł. Obydwa końce włożyć do środka supła – jeden od góry, drugi od dołu. Palcami ścisnąć środek supła, aby zawinięte końcówki się zlepiły. Bułki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i roztrzepać pozostałe jajko z 2 łyżkami mleka.
- Ponadto zacząć przygotowywać sos tatarski: korniszony i grzybki odsączyć na sicie, pokroić w drobną kostkę.
- Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać czarnuszką. Piec 15-17 min (200°C).
- W tym czasie dokończyć sos tatarski: pokrojone składniki połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z jajkiem i różową bułką.

Smacznego!