Sernik wiedeński

Prawdziwy klasyk wśród ciast, czyli sernik wiedeński! Kremowy i puszysty, tradycyjnie pieczony bez spodu, idealnie sprawdzi się na przyjęcia, jak i do zwykłej kawy.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 40 minut

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 krople ekstraktu z wanilii

Przebieg:

  1. Jaja i twaróg wyjąć wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Rozpuścić masło i zostawić do przestudzenia.
  3. Ser zmielić dwu- lub trzykroktnie.
  4. Do zmielonego twarogu dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii.
  5. Twaróg dokładnie wymieszać z roztopionym masłem.
  6. W osobnej misie ubić jaja z cukrem na jasny puch.
  7. Jaja dodawać do twarogu partiami, delikatnie mieszając.
  8. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ostrożnie całą masę serową.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 100 minut.
  10. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez 1 godzinę.

Smacznego!

Powrót na górę