
- przez Martyna Paszcza
Prawdziwy klasyk wśród ciast, czyli sernik wiedeński! Kremowy i puszysty, tradycyjnie pieczony bez spodu, idealnie sprawdzi się na przyjęcia, jak i do zwykłej kawy.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 40 minut
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 200 g masła
- 8 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 krople ekstraktu z wanilii
Przebieg:
- Jaja i twaróg wyjąć wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Rozpuścić masło i zostawić do przestudzenia.
- Ser zmielić dwu- lub trzykroktnie.
- Do zmielonego twarogu dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii.
- Twaróg dokładnie wymieszać z roztopionym masłem.
- W osobnej misie ubić jaja z cukrem na jasny puch.
- Jaja dodawać do twarogu partiami, delikatnie mieszając.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ostrożnie całą masę serową.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 100 minut.
- Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez 1 godzinę.
Smacznego!