Wegański sernik wiedeński

Sernik wiedeński w wegańskiej odsłonie. Prosty przepis, złożony z ogólnodostępnych składników. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim sera.

Składniki:

  • 360 g tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • wybrane słodzidło do smaku
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przebieg:

  1. Gotować kaszę jaglaną na mleku roślinnym aż będzie bardzo miękka.
  2. Tofu pokroić w kostkę i dodać do kaszy.
  3. Dodać olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, posłodzić i zblendować na gładką masę.
  4. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
  6. Czekoladę roztopić z 4 łyżkami mleka roślinnego lub wody i polać nią ciasto.

Smacznego!

Powrót na górę