
- przez Martyna Paszcza
Sernik wiedeński w wegańskiej odsłonie. Prosty przepis, złożony z ogólnodostępnych składników. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim sera.

Składniki:
- 360 g tofu naturalnego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 1/3 szklanki mleka roślinnego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/4 szklanki oleju
- wybrane słodzidło do smaku
- 100 g gorzkiej czekolady
Przebieg:
- Gotować kaszę jaglaną na mleku roślinnym aż będzie bardzo miękka.
- Tofu pokroić w kostkę i dodać do kaszy.
- Dodać olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, posłodzić i zblendować na gładką masę.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
- Czekoladę roztopić z 4 łyżkami mleka roślinnego lub wody i polać nią ciasto.
Smacznego!