Bezy z aquafaby

W nawiązaniu do poprzedniego postu zdradzamy magiczne właściwości alewy po ciecierzycy. A, przepraszamy, to nie magia, to nauka!

ILOŚĆ: 2 blaszki małych bezików

Składniki:

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Woda po ciecierzycy powinna być w temp. pokojowej. Wodę razem z solą zmiksować na sztywną i gęstą masę (dokładnie taką samą jak białka).
  2. Następnie wsypać po łyżce cukru i dokładnie miksować przez dłuższą chwilę. Masa powinna być gęsta i sztywna.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę zmiksować.
  4. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać niewielkie bezy.
  6. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 130 C z termoobiegiem i od razu zmniejszyć do 110 C.
  7. Piec przez ok. 1,5 godz.
  8. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Powrót na górę