
- przez Julia Morgała
W nawiązaniu do poprzedniego postu zdradzamy magiczne właściwości alewy po ciecierzycy. A, przepraszamy, to nie magia, to nauka!
ILOŚĆ: 2 blaszki małych bezików
Składniki:
- 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Woda po ciecierzycy powinna być w temp. pokojowej. Wodę razem z solą zmiksować na sztywną i gęstą masę (dokładnie taką samą jak białka).
- Następnie wsypać po łyżce cukru i dokładnie miksować przez dłuższą chwilę. Masa powinna być gęsta i sztywna.
- Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę zmiksować.
- Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
- Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać niewielkie bezy.
- Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 130 C z termoobiegiem i od razu zmniejszyć do 110 C.
- Piec przez ok. 1,5 godz.
- Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!