
- przez Michalina Nawrot
A jaki przepis na słono głównie kojarzy Wam się z jajkami i również można go zastąpić wegańskim zamiennikiem…? Może bardziej kojarzy się z świętami wielkanocnymi, niż Bożym Narodzeniem, ale Polacy używają go nadmiernie podczas każdego celebrowania.
Otóż chodzi o MAJONEZ.
Niezbyt zdrowy, ale na kanapkę, bądź do sałatki zawsze się przyda. Dziś przypominamy podstawowy przepis, a jutro zaskoczymy Was nową, zaskakującą wersją.
Czas: 5 min.
Składniki:
- 2 jaja
- 200ml oleju
- 100ml oliwy
- sól, musztarda, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia o małej średnicy (np. miarki od blendera) wbijamy jajka oraz wlewamy olej i oliwę.
- Do naczynia wkładamy wysokowydajny blender, dociskamy końcówkę do dna i włączamy blender na poziomie turbo.
- Gdy na dole naczynia powstanie nam już majonez, powoli podnosimy blender do góry. Blendujemy do momentu, aż na górze nie będzie tłuszczu.
- Doprawiamy według uznania solą, musztardą oraz sokiem z cytryny.
UWAGA! Ważne, aby podczas blendowania do płynu nie dopuścić powietrza- jeśli się to zdarzy to majonez nam się zważy i będzie płynny.