Domowy majonez

A jaki przepis na słono głównie kojarzy Wam się z jajkami i również można go zastąpić wegańskim zamiennikiem…? Może bardziej kojarzy się z świętami wielkanocnymi, niż Bożym Narodzeniem, ale Polacy używają go nadmiernie podczas każdego celebrowania.

Otóż chodzi o MAJONEZ.

Niezbyt zdrowy, ale na kanapkę, bądź do sałatki zawsze się przyda. Dziś przypominamy podstawowy przepis, a jutro zaskoczymy Was nową, zaskakującą wersją.

Czas: 5 min.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 200ml oleju
  • 100ml oliwy
  • sól, musztarda, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia o małej średnicy (np. miarki od blendera) wbijamy jajka oraz wlewamy olej i oliwę.
  2. Do naczynia wkładamy wysokowydajny blender, dociskamy końcówkę do dna i włączamy blender na poziomie turbo.
  3. Gdy na dole naczynia powstanie nam już majonez, powoli podnosimy blender do góry. Blendujemy do momentu, aż na górze nie będzie tłuszczu.
  4. Doprawiamy według uznania solą, musztardą oraz sokiem z cytryny.

UWAGA! Ważne, aby podczas blendowania do płynu nie dopuścić powietrza- jeśli się to zdarzy to majonez nam się zważy i będzie płynny.

Powrót na górę