Majonez wegański

Majonez na mleku sojowym brzmi jak szaleństwo, a dla wegan to natura. Podczas interakcji z zemulgowanymi tłuszczami białka mleka tworzą kompleks, który jest dobrym emulgatorem. Soja zawiera znaczne ilości lecytyny. Biologicznie czynne substancje z soi działają zapobiegawczo i terapeutycznie na organizm człowieka. Należą do nich łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, przeciwutleniacz, witamina E, żelazo, fosfor, wapń, błonnik pokarmowy. Ponadto majonez tej odmiany jest niskokaloryczny i dietetyczny.

Czas: 5 min.

Składniki:

  • 100ml mleka sojowego
  • 300ml oleju
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 2,5 łyżki octu
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia o małej średnicy (np. miarki od blendera) wlewamy mleko sojowe oraz dodajemy musztardę, ocet, sól i cukier.
  2. Za pomocą łyżki mieszamy składniki.
  3. Delikatnie po ściance naczynia wlewamy olej, tak, aby znalazł się od nad wcześniej przygotowaną mieszanką.
  4. Do naczynia wkładamy wysokowydajny blender, dociskamy końcówkę do dna i włączamy blender na poziomie turbo.
  5. Gdy na dole naczynia powstanie nam już majonez, powoli podnosimy blender do góry. Blendujemy do momentu, aż na górze nie będzie tłuszczu.

Ważne, aby podczas blendowania do płynu nie dopuścić powietrza- jeśli to zrobimy to majonez nam się zważy i będzie płynny.

Smacznego!

Powrót na górę