
- przez Julia Morgała
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw! Pięknie będzie się prezentował na świątecznym stole.
Składniki:
- ugotowana ciecierzyca (lub z puszki) – 250 g
- suszone morele – 100 g
- płatki owsiane – 70 g
- cebula – 1 szt.
- marchew – 1 szt.
- jaja – 2 szt.
- suszone żurawiny – 3 łyżki
- olej kokosowy
- orzechy włoskie – 2 łyżki
- mielony kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- mielone curry – 0,5 łyżeczki
- mielony imbir – 0,5 łyżeczki
- cynamon – 0,5 łyżeczki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ciecierzycę z puszki odsączyć oraz przepłukać na sitku (aquafabę= zalewę zostawić do świetnych wegańskich bez).
- Cebulę i marchew drobno posiekać. Podsmażyć warzywa na rozgrzanym oleju kokosowym.
- Dodać imbir, kmin, curry i cynamon. Dusić do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut.
- Odstawić warzywa do wystudzenia.
- Orzechy włoskie zmielić na drobno. Keksówkę natłuszczyć olejem kokosowym i wysypać zmielonymi orzechami włoskimi.
- Do misy blendera wrzucić przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość zmiksować.
- Do masy dodać jajka i ponownie zmiksować.
- Następnie masę przełożyć do miski, dodać żurawinę i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem.
- Pasztet przełożyć do keksówki, wyrównać.
- Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągnąć go z formy, gdy ostygnie.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z krakersami z pulpy po świeżo wyciskanym soku z marchewki (przepis wkrótce!).
Smacznego!