Pasztet z ciecierzycy

Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw! Pięknie będzie się prezentował na świątecznym stole.

Składniki:

  • ugotowana ciecierzyca (lub z puszki) – 250 g
  • suszone morele – 100 g
  • płatki owsiane – 70 g
  • cebula – 1 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • jaja – 2 szt.
  • suszone żurawiny – 3 łyżki
  • olej kokosowy
  • orzechy włoskie – 2 łyżki
  • mielony kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • mielone curry – 0,5 łyżeczki
  • mielony imbir – 0,5 łyżeczki
  • cynamon – 0,5 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę z puszki odsączyć oraz przepłukać na sitku (aquafabę= zalewę zostawić do świetnych wegańskich bez).
  2. Cebulę i marchew drobno posiekać. Podsmażyć warzywa na rozgrzanym oleju kokosowym.
  3. Dodać imbir, kmin, curry i cynamon. Dusić do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut.
  4. Odstawić warzywa do wystudzenia.
  5. Orzechy włoskie zmielić na drobno. Keksówkę natłuszczyć olejem kokosowym i wysypać zmielonymi orzechami włoskimi.
  6. Do misy blendera wrzucić przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość zmiksować.
  7. Do masy dodać jajka i ponownie zmiksować.
  8. Następnie masę przełożyć do miski, dodać żurawinę i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem.
  9. Pasztet przełożyć do keksówki, wyrównać.
  10. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągnąć go z formy, gdy ostygnie.
  11. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z krakersami z pulpy po świeżo wyciskanym soku z marchewki (przepis wkrótce!).

Smacznego!

Powrót na górę