Piernik pomidorowy

Chociaż ozdoby świąteczne zewsząd nas otaczają od paru ładnych tygodni, naszym zdaniem prawdziwy klimat świąteczny zaczyna się właśnie dziś 6 Grudnia. Poczuj magię świąt przychodząc na nasze stanowisko podczas Dni Aktywności Studenckiej i spróbuj jak smakują święta.

Czas: 1 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
  2. W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
  3. Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Podawać na świąteczny stół i patrzeć na zdziwione miny domowników, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony.

UWAGA!

  • Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml. 
  • Krojone pomiodry nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
  • To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec.

Smacznego!

Powrót na górę