
Chociaż ozdoby świąteczne zewsząd nas otaczają od paru ładnych tygodni, naszym zdaniem prawdziwy klimat świąteczny zaczyna się właśnie dziś 6 Grudnia. Poczuj magię świąt przychodząc na nasze stanowisko podczas Dni Aktywności Studenckiej i spróbuj jak smakują święta.
Czas: 1 godz.
Składniki:
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
- W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
- Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Podawać na świąteczny stół i patrzeć na zdziwione miny domowników, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony.
UWAGA!
- Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml.
- Krojone pomiodry nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
- To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec.
Smacznego!