
- przez Julia Morgała

Dla porównania udostępniamy dla Was przepis na zwykłe bezy. Są idealnie kruche i słodziutkie.
Czas: ok. 1,5- 2 h Ilość: 27 bez 7/3 cm
Składniki:
- 2 białka średnich jajek – do 70 g
- 1/3 szklanki cukru drobnego – 100 g
- szczypta soli
Przepis:
- Jajka umyć i osuszyć. Mogą to być jajka prosto z lodówki, lub przechowywane w temperaturze pokojowej. Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłożyć do innego przepisu. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieścić w czystym i suchym naczyniu (naczynie szklane lub metalowe).
- Dodać małą szczyptę soli i zacząć ubijać białka. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększać. Białka ubijćj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.
- Zacząć dodawać cukier – najlepiej drobny. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. Proces ubijania bezy jest dość długi, jednak cierpliwe dodawanie niewielkich porcji cukru zostanie nagrodzone w postaci śnieżnobiałych bezików. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
- Taka ilość bezy powinna się zmieścić na jednej dużej blaszce lub szufladzie piekarnika. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Krem bezowy przełóż łyżką do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką
- Wyciskałam beziki o średnicy około 6 cm i wysokości około 2,5 cm. Zachowałam odległości około 2 cm od każdej bezy. Te beziki niewiele rosną podczas suszenia i nie zmieniają kształtu. Bez obaw można je więc formować.
- Do mini bez ustawiam temperaturę 100 stopni z pieczeniem góra/dół. Szufladę z bezami umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego. Bezy suszę w ten sposób 90 minut. W trakcie pieczenia/suszenia nie zmieniam temperatury. Bezy wychodzą idealnie białe. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i trzymaj tak beziki do całkowitego wystudzenia piekarnika. Gotowe beziki zdejmuj z papieru do pieczenia i trzymaj kilka minut na kratce.
Smacznego!