
- przez Julia Morgała
Do Ciebie należy wybór, czy wybierzesz opcję wege, czy mięsna. Najlepiej jednak zrobić obie porcje i dać bliskim do odgadnięcia. Zapewniam, że efekt będzie zaskakujący haha

Czas: ok. 1-1,5 godz. Ilość: 6 kotlecików
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki pokrojonych grzybów/ 20 g namoczonych suszonych
- 1/4 szklanki sezamu
- 1,5 szklanki gotowanej fasoli nerkowatej lub 1 puszka 425 g fasoli czarnej z puszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 170 g mielonego mięsa wołowego lub dodatkowe 1,5 szklanki ugotowanej i rozgniecionej fasoli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
- Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić, po czym podsmażyć na wodzie.
- Rozdrobnić sezam w robocie kuchennym.
- Dodać do robota grzyby, fasolę i przyprawy, zmiksować.
- Masę połączyć z bułką tartą oraz mięsem/ rozgniecioną fasolą.
- Uformować kotleciki
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą z oliwek.
- Piec w piekarniku przez 40 min., ale po 20 min. odwrócić na drugą stronę.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, np. domowym majonezem. :))


Potrafisz odgadnąć z zdjęć który to który? ;))
Smacznego!