Kotlety z wołowiną, bądź czarną fasolą

Do Ciebie należy wybór, czy wybierzesz opcję wege, czy mięsna. Najlepiej jednak zrobić obie porcje i dać bliskim do odgadnięcia. Zapewniam, że efekt będzie zaskakujący haha

Czas: ok. 1-1,5 godz. Ilość: 6 kotlecików

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki pokrojonych grzybów/ 20 g namoczonych suszonych
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1,5 szklanki gotowanej fasoli nerkowatej lub 1 puszka 425 g fasoli czarnej z puszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 170 g mielonego mięsa wołowego lub dodatkowe 1,5 szklanki ugotowanej i rozgniecionej fasoli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  2. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić, po czym podsmażyć na wodzie.
  3. Rozdrobnić sezam w robocie kuchennym.
  4. Dodać do robota grzyby, fasolę i przyprawy, zmiksować.
  5. Masę połączyć z bułką tartą oraz mięsem/ rozgniecioną fasolą.
  6. Uformować kotleciki
  7. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą z oliwek.
  8. Piec w piekarniku przez 40 min., ale po 20 min. odwrócić na drugą stronę.
  9. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. domowym majonezem. :))
CZY…

Potrafisz odgadnąć z zdjęć który to który? ;))

Smacznego!

Powrót na górę