
- przez Michalina Nawrot
Dziś przychodzimy do Was z przepisem na muffinki, tylko w lepszej, zdrowszej wersji.
Dlaczego zdrowszej?
Bo zamieniamy część cukru na jabłka i dodajemy orzechy, które zawierają niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka kwasy omega-3, które m.in. :
- zmniejszają stany zapalne organizmu,
- regulują rytm serca,
- obniżają poziom trójglicerydów,
- obniżają ciśnienie krwi.
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
- 2 jabłka
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 60 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 135 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 3 łyżki miodu
- 20 g posiekanych migdałów
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180 oC, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W misce za pomocą trzepaczki połączyć mokre składniki (roztopione masło, mleko i jajka).
- Do drugiej miski wsypać składniki suche (mąkę, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon), dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać składniki mokre, starte jabłko oraz miód. Całość wymieszać za pomocą łyżki.
- Nałożyć równe porcje ciasta do przygotowanych wcześniej papilotek, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 25 minut do zrumienionego wirzchu, przed wyjęciem sprawdzając patyczkiem, czy ciato jest dobrze upieczone.
Smacznego!