Muffinki z jabłkami

Dziś przychodzimy do Was z przepisem na muffinki, tylko w lepszej, zdrowszej wersji.

Dlaczego zdrowszej?

Bo zamieniamy część cukru na jabłka i dodajemy orzechy, które zawierają niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka kwasy omega-3, które m.in. :

  • zmniejszają stany zapalne organizmu,
  • regulują rytm serca,
  • obniżają poziom trójglicerydów,
  • obniżają ciśnienie krwi.

Czas przygotowania: 35 min.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 135 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g posiekanych migdałów

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180 oC, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. W misce za pomocą trzepaczki połączyć mokre składniki (roztopione masło, mleko i jajka).
  4. Do drugiej miski wsypać składniki suche (mąkę, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon), dokładnie wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać składniki mokre, starte jabłko oraz miód. Całość wymieszać za pomocą łyżki.
  6. Nałożyć równe porcje ciasta do przygotowanych wcześniej papilotek, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec przez 25 minut do zrumienionego wirzchu, przed wyjęciem sprawdzając patyczkiem, czy ciato jest dobrze upieczone.

Smacznego!

Powrót na górę