
- przez Julia Morgała
Przy wegańskim pasztecie wspomniałam, że w niedalekiej przyszłości dodam przepis na chrupkie pieczywko i wiecie co… Nadszedł ten dzień! Warto zaznaczyć, że przepis jest zero waste, ponieważ do masy wykorzystujemy wytłoczyny, które zostały nam po wyciśnięciu świeżego soku z marchewki. Nie marnuj, wykorzystaj! Szczególnie w bożonarodzeniowym okresie.

Czas: ok. 1 godz. Ilość: 2 porcje
Składniki:
- pulpa z warzyw po zrobieniu soku z wyciskarki- 500-600 g
- jajka – 2 szt.
- mąka pełnoziarnista – 3 łyżki
- sól himalajska – 1-1,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy – 1/3 łyżeczki
- kurkuma – 1/2 łyżeczki
- słonecznik łuskany – 2 łyżki
- ulubione zioła, np. tymianek, oregano – 1 łyżeczka
- kozieradka mielona – 1/3 łyżeczki
- do posypania: czarnuszka, sezam
Przygotowanie:
- Podczas robienia soków w wyciskarce zostaje nam pulpa, którą proponuję tym razem wykorzystać do zrobienia wspaniałej i zdrowej przekąski – krakersów warzywnych. Można wykorzystać różne warzywa, u mnie tym razem był sok z kilku marchewek.
- Pulpę wymieszać z jajkami, mąką, słonecznikiem, solą, pieprzem, ziołami, kurkumę i kozieradkę.
- Po połączeniu się składników masę rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienką warstwę, dobrze uklepując.
- Pokroić nożem na kwadraty lub paski. Jedną część posypać czarnuszką, a drugą sezamem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45 min. W połowie pieczenia można krakersy przewrócić na drugą stronę.
- Po wystudzeniu przechowywać je w szczelnym pojemniku. Krakersy z pulpy mogą być samodzielną przekąską, bądź dodatkiem do zupy krem lub wege pasztetu, smalcu.
Smacznego!