Chrupiące pieczywko z warzywną pulpą

Przy wegańskim pasztecie wspomniałam, że w niedalekiej przyszłości dodam przepis na chrupkie pieczywko i wiecie co… Nadszedł ten dzień! Warto zaznaczyć, że przepis jest zero waste, ponieważ do masy wykorzystujemy wytłoczyny, które zostały nam po wyciśnięciu świeżego soku z marchewki. Nie marnuj, wykorzystaj! Szczególnie w bożonarodzeniowym okresie.

Czas: ok. 1 godz. Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • pulpa z warzyw po zrobieniu soku z wyciskarki- 500-600 g
  • jajka – 2 szt.
  • mąka pełnoziarnista – 3 łyżki
  • sól himalajska – 1-1,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy – 1/3 łyżeczki
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • słonecznik łuskany – 2 łyżki
  • ulubione zioła, np. tymianek, oregano – 1 łyżeczka
  • kozieradka mielona – 1/3 łyżeczki
  • do posypania: czarnuszka, sezam

Przygotowanie:

  1. Podczas robienia soków w wyciskarce zostaje nam pulpa, którą proponuję tym razem wykorzystać do zrobienia wspaniałej i zdrowej przekąski – krakersów warzywnych. Można wykorzystać różne warzywa, u mnie tym razem był sok z kilku marchewek.
  2. Pulpę wymieszać z jajkami, mąką, słonecznikiem, solą, pieprzem, ziołami, kurkumę i kozieradkę.
  3. Po połączeniu się składników masę rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienką warstwę, dobrze uklepując.
  4. Pokroić nożem na kwadraty lub paski. Jedną część posypać czarnuszką, a drugą sezamem.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45 min. W połowie pieczenia można krakersy przewrócić na drugą stronę.
  6. Po wystudzeniu przechowywać je w szczelnym pojemniku. Krakersy z pulpy mogą być samodzielną przekąską, bądź dodatkiem do zupy krem lub wege pasztetu, smalcu.

Smacznego!

Powrót na górę