
- przez Julia Morgała
Cynamonki na wigilijnym stole podczas uczelnianej wigilii to była dla mnie nowość, ale w sumie czemu by nie. W końcu cynamon bardzo kojarzy się z świątecznym klimatem, a jabłka są najlepiej dostałbym owocem podczas zimowych dni. Ponadto, z racji, że słyszałam, że w tym roku niestety nie mamy się spodziewać białych świąt, imitacje tego zastąpi nam warstwa kremu z białego serka na cynamonkach, który wygląda niczym śnieg pokrywający aktualnie okolice.

Czas: 1 h Ilość: 12
Składniki:
a) Rozczyn:
- 10 g świeże drożdże
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki
- 60 ml ciepłego mleka
b) Ciasto:
- 250 g mąki
- 35 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajo
- 65 ml ciepłego mleka
c) Krem:
- 100 g serka „Mój ulubiony”
- 2 łyżki masła
- 20 g cukru pudru
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
d) Posypka:
- 100 g cukier trzcinowy
- 2 łyżki cynamonu
- 40 g masła
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotować rozczyn: Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Następnie wyrobić ciasto, łącząc wyrośnięty rozczyn z pozostałymi składnikami. Uformować w kulę i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotować posypkę, mieszając cukier z masłem i cynamonem.
- Kolejnym krokiem jest rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować masłem i posypać posypką.
- Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon i pokroić na ok 5 cm kawałki.
- Układać na foremce zwinięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu piec w 180 °C przez 20 min.
- Przejść do przygotowania kremu: Serek ubić z masłem na puszysty krem. Dalej miksując dodać cukier i pastę.
- Ostygnięte cynamonu podawać z warstwą kremu.
Smacznego!