Śniegowe cynamonki

Cynamonki na wigilijnym stole podczas uczelnianej wigilii to była dla mnie nowość, ale w sumie czemu by nie. W końcu cynamon bardzo kojarzy się z świątecznym klimatem, a jabłka są najlepiej dostałbym owocem podczas zimowych dni. Ponadto, z racji, że słyszałam, że w tym roku niestety nie mamy się spodziewać białych świąt, imitacje tego zastąpi nam warstwa kremu z białego serka na cynamonkach, który wygląda niczym śnieg pokrywający aktualnie okolice.

Czas: 1 h Ilość: 12

Składniki:

a) Rozczyn:

  • 10 g świeże drożdże
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 60 ml ciepłego mleka

b) Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 35 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 65 ml ciepłego mleka

c) Krem:

  • 100 g serka „Mój ulubiony”
  • 2 łyżki masła
  • 20 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej

d) Posypka:

  • 100 g cukier trzcinowy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotować rozczyn: Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Następnie wyrobić ciasto, łącząc wyrośnięty rozczyn z pozostałymi składnikami. Uformować w kulę i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie przygotować posypkę, mieszając cukier z masłem i cynamonem.
  4. Kolejnym krokiem jest rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować masłem i posypać posypką.
  5. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon i pokroić na ok 5 cm kawałki.
  6. Układać na foremce zwinięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia.
  7. Po wyrośnięciu piec w 180 °C przez 20 min.
  8. Przejść do przygotowania kremu: Serek ubić z masłem na puszysty krem. Dalej miksując dodać cukier i pastę.
  9. Ostygnięte cynamonu podawać z warstwą kremu.

Smacznego!

Powrót na górę