
Ostatnio serniczek, to dziś kolejny klasyczek… MAKOWIEC. Strucla z makiem, szczególnie podana z śląską, tradycyjną moczkom, to nieodłączny element Bożego Narodzenia.

Czas: 1-2 godz. Ilość: 12 kawałków
Składniki:
a) Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jaja
- 1 żółtka
- 20 g drożdży
- 100 g kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
b) Masa makowa:
- 250 g suchego maku
- 125 g cukru kryształ
- 2 łyżki miodu
- 1 białka
- 25 g skórki z pomarańczy
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 cukier wanilinowy
+ Orzechy włoskie, lukier biały
Przygotowanie:
- Białka ubić z częścią cukru.
- Mak zmielić i dodać do niego cukier, miód, skórkę z pomarańczy, masło, kakao oraz cukier wanilinowy.
- Podgrzać masę, dodać ubite białka i dalej podgrzewać. Wystudzić.
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Posiekać z masłem, cukrem pudrem, połączyć jaja z cukrem wanilinowym – dodać do mąki.
- Drożdże wymieszać ze śmietaną.
- Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować jajem, przełożyć masę makową ( jeden koniec bez masy) zawinąć w rulon, owinąć ciasno papierem do pieczenia w cukierek.
- Piec w 180°C przez ok. 25-30 min.
- Polać lukrem i udekorować posiekanymi orzechami.
Smacznego!