Strucla z makiem (Makowiec)

Ostatnio serniczek, to dziś kolejny klasyczek… MAKOWIEC. Strucla z makiem, szczególnie podana z śląską, tradycyjną moczkom, to nieodłączny element Bożego Narodzenia.

Czas: 1-2 godz. Ilość: 12 kawałków

Składniki:

a) Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jaja
  • 1 żółtka
  • 20 g drożdży
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru pudru

b) Masa makowa:

  • 250 g suchego maku
  • 125 g cukru kryształ
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białka
  • 25 g skórki z pomarańczy
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier wanilinowy

+ Orzechy włoskie, lukier biały

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z częścią cukru.
  2. Mak zmielić i dodać do niego cukier, miód, skórkę z pomarańczy, masło, kakao oraz cukier wanilinowy.
  3. Podgrzać masę, dodać ubite białka i dalej podgrzewać. Wystudzić.
  4. Mąkę przesiać na stolnicę.
  5. Posiekać z masłem, cukrem pudrem, połączyć jaja z cukrem wanilinowym – dodać do mąki.
  6. Drożdże wymieszać ze śmietaną.
  7. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto.
  8. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować jajem, przełożyć masę makową ( jeden koniec bez masy) zawinąć w rulon, owinąć ciasno papierem do pieczenia w cukierek.
  9. Piec w 180°C przez ok. 25-30 min.
  10. Polać lukrem i udekorować posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Powrót na górę