
Teraz już bardziej myślimy o dekoracji, niż pieczeniu ciasteczek, ale dla tych, którym się zaspało, bądź po prostu nie mieli czasu wcześniej upiec świątecznych ciasteczek poniżej podaje krótki, szybki przepis na pierniczki last minute. Skórka z pomarańczy cudownie się wyróżnia i łączy z korzennymi przyprawami. Przepyszne, nawet bez czekolady bądź lukru. Wystarczy im nadać klimatyczny kształt foremkami.

Czas: 1 godz. Ilość: 1-2 blachy
Składniki:
- ½ kostki masła
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 przyprawa do piernika
- Skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto.
- Podsypując mąką rozwałkować ciasto (na grubość ok. 0,5 cm) i wyciąć świąteczne kształty.
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 min w 160°C.
Smacznego!