Pierniczki last minute

Teraz już bardziej myślimy o dekoracji, niż pieczeniu ciasteczek, ale dla tych, którym się zaspało, bądź po prostu nie mieli czasu wcześniej upiec świątecznych ciasteczek poniżej podaje krótki, szybki przepis na pierniczki last minute. Skórka z pomarańczy cudownie się wyróżnia i łączy z korzennymi przyprawami. Przepyszne, nawet bez czekolady bądź lukru. Wystarczy im nadać klimatyczny kształt foremkami.

Czas: 1 godz. Ilość: 1-2 blachy

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • Skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto.
  2. Podsypując mąką rozwałkować ciasto (na grubość ok. 0,5 cm) i wyciąć świąteczne kształty.
  3. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 min w 160°C.

Smacznego!

Powrót na górę