Barszcz z pierogami i krokietem

Święta coraz bliżej, zatem najwyższy czas na lepienie pierogów. Niektórzy preferują uszka, ale nie oszukujmy się, że różnią się one tylko kształtem. Jeśli jednak pierogi w święta to nie twoja bajka, zawsze można zastąpić je bardziej sycącym krokietem, ale co najważniejsze w tym poście to… domowy barszcz. Zupa, która łączy każdego przy wigilijnym stole.

a) Pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto na pierogi

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 ml zagotowanej wody
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • sól

Farsz na pierogi ruskie

  • 400 g twarogu
  • 300 g cebuli
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Do podania:

  • 400 g cebuli
  • 75 g masła
  • 50 g oleju
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotować ziemniaki i odstawić do osytygnięcia.
  2. Z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagnieść elastyczne ciasto.
  3. Osiągnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez prasę do ziemniaków.
  4. Wymieszać z resztą składników na farsz.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkować podsypując mąką i wyciąć szklanką krążki.
  6. Nakładać na krążki łyżeczkę farszu i zlepić, dociskając brzegi.
  7. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu odczekać 1-2 min, zalać wrzątkiem i zostawić na raz tyle czasu.
  8. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem i masłem. Dosolić do smaku.

b) Krokiety z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 800 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Wykonać ciasto na naleśniki: dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, mleko, jajka, wodę i sól.
  2. Usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej tłuszczem.
  3. Sporządzić farsze: pieczarki obrać i pokroić w plastry, natomiast cebulkę obrać i poszatkować. Podsmażyć razem na patelni. Po ostygnięciu wymieszać z startym serem.
  4. Na środek każdego naleśnika nakładać farsz i zwinąć krokiety.
  5. Obtoczyć w jaju i bułce tartej.
  6. Smażyć na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu.

c) Barszcz:

Składniki:

  • 2 kg buraków ugotowanych
  • 2,5 litra bulionu jarzynowego
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżce masła
  • 1 listek laurowy
  • 3 – 4 ziela angielskie
  • parę ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego
  • 250 ml zakwasu z buraków
  • 1 główka czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka majeranku
  • Parę kropel cytryny

Przygotowanie:

  1. W piekarniku podpiec buraki z czosnkiem, oliwą i jabłkami przez około 25minut.
  2. Do wrzącego, czystego (przecedzonego) bulionu włożyć ugotowane, obrane i stare na tarce buraki oraz kawałki jabłek.
  3. Gotować na małym ogniu tylko przez około 10 – 15 minut.
  4. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną cebulkę.
  5. Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy).
  6. Odstawić z ognia. Dodać zakwas, ocet i parę kropli cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem (ostrożnie!).

Smacznego!

Powrót na górę