
Święta coraz bliżej, zatem najwyższy czas na lepienie pierogów. Niektórzy preferują uszka, ale nie oszukujmy się, że różnią się one tylko kształtem. Jeśli jednak pierogi w święta to nie twoja bajka, zawsze można zastąpić je bardziej sycącym krokietem, ale co najważniejsze w tym poście to… domowy barszcz. Zupa, która łączy każdego przy wigilijnym stole.
a) Pierogi ruskie
Składniki:
Ciasto na pierogi
- 1 kg mąki pszennej
- 300 ml zagotowanej wody
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- sól
Farsz na pierogi ruskie
- 400 g twarogu
- 300 g cebuli
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g masła
- sól i pieprz
Do podania:
- 400 g cebuli
- 75 g masła
- 50 g oleju
- sól
Przygotowanie:
- Ugotować ziemniaki i odstawić do osytygnięcia.
- Z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagnieść elastyczne ciasto.
- Osiągnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez prasę do ziemniaków.
- Wymieszać z resztą składników na farsz.
- Ciasto na pierogi rozwałkować podsypując mąką i wyciąć szklanką krążki.
- Nakładać na krążki łyżeczkę farszu i zlepić, dociskając brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu odczekać 1-2 min, zalać wrzątkiem i zostawić na raz tyle czasu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem i masłem. Dosolić do smaku.
b) Krokiety z serem i pieczarkami
Składniki:
- 800 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- Szczypta soli
- Bułka tarta
Przygotowanie:
- Wykonać ciasto na naleśniki: dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, mleko, jajka, wodę i sól.
- Usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej tłuszczem.
- Sporządzić farsze: pieczarki obrać i pokroić w plastry, natomiast cebulkę obrać i poszatkować. Podsmażyć razem na patelni. Po ostygnięciu wymieszać z startym serem.
- Na środek każdego naleśnika nakładać farsz i zwinąć krokiety.
- Obtoczyć w jaju i bułce tartej.
- Smażyć na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu.
c) Barszcz:
Składniki:
- 2 kg buraków ugotowanych
- 2,5 litra bulionu jarzynowego
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżce masła
- 1 listek laurowy
- 3 – 4 ziela angielskie
- parę ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego
- 250 ml zakwasu z buraków
- 1 główka czosnku
- 2 jabłka
- 2 łyżki oliwy
- Łyżeczka majeranku
- Parę kropel cytryny
Przygotowanie:
- W piekarniku podpiec buraki z czosnkiem, oliwą i jabłkami przez około 25minut.
- Do wrzącego, czystego (przecedzonego) bulionu włożyć ugotowane, obrane i stare na tarce buraki oraz kawałki jabłek.
- Gotować na małym ogniu tylko przez około 10 – 15 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną cebulkę.
- Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy).
- Odstawić z ognia. Dodać zakwas, ocet i parę kropli cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem (ostrożnie!).
Smacznego!