
U mnie jak co roku dzień przed wigilią bój w kuchni od rana do wieczora, dopiero przed chwilą stamtąd wyszłam , a to jeszcze nie koniec. Były paszteciki, był barszcz, ale co najważniejsze: ryba. Jednak nie karp, bo to jutro na świeżo. Natomiast filety z dorsza po grecku można, a nawet powinno się przygotować dzień przed, żeby dobrze przeszły smaki. Powodzenia w świątecznych przygotowaniach!

Składniki:
- 400 g filet z białej ryby
- 250 g marchewki
- 75 g korzenia pietruszki
- 50 g selera
- Mąka
- 1 cebula
- ½ pora
- 3 szklanki wrzącej wody
- 50 g koncentratu pomidorowego
- Olej roślinny (do smażenia)
- Przyprawy – sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, po czym odłożyć.
- Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ugotować warzywa z dodatkiem wody 15-20 min. Pod koniec dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Rybę obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
- Odlać trochę wywaru i rozmieszać z nim koncentrat.
- Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni.
- Dodać do nich ugotowane warzywa z wywarem i koncentratem. Doprawić do smaku.
- Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w szklanym naczyniu. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy przejdą smaki.
Smacznego!