Ryba po grecku

U mnie jak co roku dzień przed wigilią bój w kuchni od rana do wieczora, dopiero przed chwilą stamtąd wyszłam , a to jeszcze nie koniec. Były paszteciki, był barszcz, ale co najważniejsze: ryba. Jednak nie karp, bo to jutro na świeżo. Natomiast filety z dorsza po grecku można, a nawet powinno się przygotować dzień przed, żeby dobrze przeszły smaki. Powodzenia w świątecznych przygotowaniach!

Składniki:

  • 400 g filet z białej ryby
  • 250 g marchewki
  • 75 g korzenia pietruszki
  • 50 g selera
  • Mąka
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • Olej roślinny (do smażenia)
  • Przyprawy – sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano

Przygotowanie:

  1. Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, po czym odłożyć.
  2. Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Ugotować warzywa z dodatkiem wody 15-20 min. Pod koniec dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
  4. Rybę obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
  5. Odlać trochę wywaru i rozmieszać z nim koncentrat.
  6. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni.
  7. Dodać do nich ugotowane warzywa z wywarem i koncentratem. Doprawić do smaku.
  8. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w szklanym naczyniu. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy przejdą smaki.

Smacznego!

Powrót na górę