Francuska kuchnia

Wszystkiego najlepszego w nowym roku!

Po długiej przerwie spowodowanej nauką zdalną wracamy wypoczęci, pełni sił i ambicji. 🥰

Mamy nadzieję, że rok zaczął się Wam równie udanie jak nam. Każde z nas obchodziło sylwestra osobno, ale mimo to chciałabym do niego nawiązać w dzisiejszych poście.

Osobiście udało mi się wyjechać na sylwestra do Paryża. Z wyjazdu jestem bardzo zadowolona, szczególnie… kulinarnie i w związku z tym chciałabym opowiedzieć co nie co o kuchni francuskiej.

Niestety nie udało mi się spróbować wszystkich poniższych pozycji, ale na pewno jeszcze tam wrócę dla tradycyjnej zupy cebulowej, ratatouille i żabich udek. Nie da się zwiedzić tak wyjątkowego miasta w dwa dni.

1) Zupa cebulowa (soupe à l’oignon)

Najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji we Francji. Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza skarmelizowanej cebuli. Zupę cebulową zapieka się z pszennymi grzankami posypanymi startym serem Gruyere, przez co jest gęsta i sycąca.

2) Makaroniki

Są to niewielkich rozmiarów dwuwarstwowe ciasteczka przypominające bezę, wypiekane z ubitych białek, cukru i mielonych migdałów oraz przełożone kremem. Choć obecnie najbardziej popularne we Francji, tak naprawdę zostały przywiezione z Włoch przez Katarzynę Medycejską. Wyróżniają się tęczowymi kolorami i niesamowitą delikatnością.

3) Creme brulee

Zaliczany jest do najbardziej popularnych francuskich deserów. W smaku zbliżony jest do waniliowego budyniu, ale kwintesencji nadaje mu skarmelizowany cukier na wierzchu, który tworzy przyjemną skorupkę. Jest dość prosty w przygotowaniu, lecz wykwintny w smaku. Podstawą cremu brulee stanowi śmietanka, żółtka i cukier.

4) Ratatouille

Klasyczna potrawa francuska rozpromowana przez Disneya. Wywodzi się z Nicei. Podstawą są najpierw podsmażane, a potem duszone sezonowe warzywa: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory i cebula. Całość doprawiana jest aromatycznymi ziołami prowansalskimi, a czasem również i winem. Ratatuj może być serwowane zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych potraw lub farsz naleśników. Czasami występuje też w roli zimnej przystawki.

5) Ślimaki – escargots

Często importowane, polskie winniczki w Francji podawane są jako luksusowa przystawka. Typowe ślimaki po burgundzku serwowane są saute, z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką. Pojawiają się one na francuskich stołach także w formie farszu, smażone lub grillowane. Ślimaki spożywa się za pomocą przeznaczonych do tego celów szczypiec (służą do trzymania skorupy) i specjalnego szpikulca, dzięki któremu możemy wydobyć mięso ze skorupy. Ślimaki są lekko twarde, zupełnie bez smaku, ale aromatu dodają im dopiero odpowiednie przyprawy i zioła, w szczególności czosnek.

6) Żabie udka

Mimo wybitnej popularności w rzeczywistości żabie udka nie królują często na stole typowych Francuzów. Przysmak ten jest drogi i zazwyczaj gości w menu luksusowych restauracji. Tradycyjne żabie udka podaje się, podobnie jak ślimaki, z czosnkiem, masłem i pietruszką. Udka łączy się również z białym lub czerwonym winem, pomidorami, czasem zapieka w ziołowej panierce bądź w parmezanie. Warto nadmienić, że żabie udka zwyczajowo jada się rękoma.

7) Quiche lorraine – placek lotaryński

To słynna na całym świecie francuska tarta ze słonego ciasta kruchego z wytrawnym nadzieniem, które stanowi połączenie śmietany, boczku i cebuli. Quiche lorraine podaje się jako zimną przystawkę, jednak najlepiej smakuje na ciepło jako danie główne.

8) Naleśniki (crepes)

To nic innego jak rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, podawanego na słodko z różnorodnym nadzieniem: z konfiturą, owocami, nutellą, bitą śmietaną. Ciekawostką jest, że słowo „crepe” po francusku oznacza zrolowany. Typowe crepes są niezwykle cienkie i posiadają kruche brzegi w kształcie koronki.

9) Eklerki

To podłużne ciastka, wykonane z parzonego ciasta i wypełnione smacznym kremem, pochodzą właśnie z Francji. Eklery występuje w wielu odsłonach smakowych, wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, budyniowym śmietanowym. Ich nazwa wywodzi się od słowa „eclair” – błyskawica. Może dlatego, że błyskawicznie znikają ze stołów.

10) Croque monsieur

W tłumaczeniu chrupiący pan – to rodzaj francuskiej kanapki podawanej zwyczajowo na śniadanie lub lunch. Jej składniki są proste: chleb tostowy, ser, szynka i sos beszamelowy. Croque monsieur jest smażony na patelni lub zapiekany w piekarniku. To bardzo sycące i smaczne danie, które zrobiło karierę w restauracjach na całym świecie.

11) Małże

To kolejne popularne danie kuchni francuskiej. We Francji mule hodowane są głównie na wybrzeżach Bretanii jak i na terenie francuskiego Kraju Basków. Tradycyjne mules a la mariniere gotuje się w białym winie z drobno posiekaną cebulką i pieprzem nazywane. Nie jest to oczywiście jedyny sposób przyrządzania małż, podaje je się również w sosie prowansalskim, z curry, z calvadosem, z serami lub w sosie pomidorowym. Kupione, surowe małże powinny mieć zamkniętą skorupkę. Z kolei po obróbce termicznej powinny się otworzyć.

12) Sery francuskie

Francja słynie z doskonałej jakości sera. Oficjalnie wyróżnia się ponad 400 różnych gatunków sera. Każdy region ma przy tym swoje specjały. Najsłynniejsze francuskie sery to camembert, brie i roquefort (ser z niebieską pleśnią z mleka owczego). Podawane są na półmiskach z dodatkiem orzechów, fig, winogron, bagietek i wina. Ser podaje się na końcu posiłku, gdyż zawiera on sprzężony kwas linolowy przyspieszający przemianę materii.

13) Foie gras

We Francji sporą wagę przykłada się też do przystawek. Foie gras to znany na całym świecie pasztet z gęsich i kaczych wątróbek, w postaci musu lub pasztetu, który serwuje się na ciepło na kanapkach lub w plastrach.

Powrót na górę