
Muffiny głównie kojarzą się na słodko. Góra śmietany, czekolada i owoce, ale nie tym razem. Przełamujemy stereotypy i podrzucamy Wam pomysły na ciekawe śniadanie, bądź formę przekąski w ciągu dnia. Dla mięsożerców są to babeczki o smaku pizzy, z mnóstwem szynki, sera i pomidorków, a dla wegetarian szpinakowo- serowe.
Muffiny mięsne
Ilość: 12 szt. Czas: 40 min
Składniki:
- mozzarella – 1 szt.
- jajko – 2 szt.
- pomidorki koktajlowe – 6 szt.
- mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
- mleko – 115 ml
- olej – 125 ml
- oregano suszone – 0,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- wędlina – 100 g
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Osobno mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ser trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z odsączoną kukurydzą oraz pokrojoną w kostkę wędliną.
- Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 min.
- Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.

Muffiny bezmięsne
Ilość: 12 małych szt. Czas: 45 min
Składniki:
- ząbek czosnku – 1 szt.
- jajko – 2 szt.
- masło – 10 g
- mąka pszenna pełnoziarnista 300 g
- mleko – 250 ml
- szpinak – 250 g
- oliwa z oliwek – 10 łyżek
- pieprz czarny – 1 szczypta
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- ser żółty – 100 g
- ser ricotta – 250 g
- sól – 1 szczypta
- tymianek suszony – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć, aż cały płyn wyparuje.
- Dodać drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę przesmażyć.
- Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i 50 g sera cheddar pokrojonego w kostkę.
- W drugiej misce wymieszać mleko, jajka, oliwę, ricottę i podsmażony szpinak.
- Następnie suche składniki połączyć z mokrymi. Masę doprawić solą i pieprzem.
- Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i napełnić przygotowaną masą.
- Pozostałe 50 g sera cheddar zetrzeć na tarce i posypać nim muffiny.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinów z piekarnika sprawdzić suchym patyczkiem, czy są upieczone. Gdy lekko ostygną, wyciągnąć je z formy.
