Babeczki na słono

Muffiny głównie kojarzą się na słodko. Góra śmietany, czekolada i owoce, ale nie tym razem. Przełamujemy stereotypy i podrzucamy Wam pomysły na ciekawe śniadanie, bądź formę przekąski w ciągu dnia. Dla mięsożerców są to babeczki o smaku pizzy, z mnóstwem szynki, sera i pomidorków, a dla wegetarian szpinakowo- serowe.

Muffiny mięsne

Ilość: 12 szt. Czas: 40 min

Składniki:

  • mozzarella – 1 szt.
  • jajko – 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 6 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
  • mleko – 115 ml
  • olej – 125 ml
  • oregano suszone – 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • wędlina – 100 g
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  2. Osobno mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ser trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z odsączoną kukurydzą oraz pokrojoną w kostkę wędliną.
  5. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
  6. Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
  7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 min.
  8. Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.

Muffiny bezmięsne

Ilość: 12 małych szt. Czas: 45 min

Składniki:

  • ząbek czosnku – 1 szt.
  • jajko – 2 szt.
  • masło – 10 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 300 g
  • mleko – 250 ml
  • szpinak – 250 g
  • oliwa z oliwek – 10 łyżek
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • ser żółty – 100 g
  • ser ricotta – 250 g
  • sól – 1 szczypta
  • tymianek suszony – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuścić masło. Dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć, aż cały płyn wyparuje.
  2. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę przesmażyć.
  3. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i 50 g sera cheddar pokrojonego w kostkę.
  4. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka, oliwę, ricottę i podsmażony szpinak.
  5. Następnie suche składniki połączyć z mokrymi. Masę doprawić solą i pieprzem.
  6. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i napełnić przygotowaną masą.
  7. Pozostałe 50 g sera cheddar zetrzeć na tarce i posypać nim muffiny.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinów z piekarnika sprawdzić suchym patyczkiem, czy są upieczone. Gdy lekko ostygną, wyciągnąć je z formy.
Powrót na górę