
Podróżując po świecie zauważyłam, że wszystkie kuchnie Europy łączy jedno- miłość do crepsów, czyli naleśników z najrozmaitszymi dodatkami. Choć istnieje wiele wariacji, najpopularniejsze są tradycyjne odsłony: z cukrem pudrem, czekoladą oraz dżemem. Dlatego jutro na dniach otwartych będziecie mieli okazję zakosztować tych słodkości, a jeśli będzie Wam mało, zawsze możecie wrócić do tego przepisu!
Ilość: 10 szt. o średnicy 30 cm Czas: 15 min
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej- 250 g
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka- 250 ml
- 1 szklanka wody gazowanej- 250 ml
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki pszennej. Wbić trzy średniej wielkości jajka i wlać szklankę mleka oraz szklankę wody. Dodać szczyptę soli i wlać cztery łyżki oleju roślinnego.
- Zmiksować ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto można odstawić na 30 minut, by odpoczęło i nabrało idealnej konsystencji.
- Dobrze nagrzać płaską patelnię- ustawić średnią moc i poczekać aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni.
- Zamieszać ciasto i małą chochlą odmierzyć porcję na naleśnika. Wylać na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnieść patelnię nad palnikiem i od razu poruszać patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
- Gdy boki się zetną, a na środku pojawią się wypustki, odwrócić na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj o połowę mniej czasu.


Frużelina
Składniki:
- Owoce mrożone (truskawki/ wiśnie) 450 g
- Galaretka bez cukru lub żelfix 1 opak
- Cukier brązowy nierafinowany 40 g
Przygotowanie:
- Nierozmrożone owoce wrzucić do garnka i zagotować na średniej mocy palnika.
- Wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści
- Zdjąć z ognia i dokładnie rozprowadzić galaretkę/ żelfix.