Naleśniki z frużeliną

Podróżując po świecie zauważyłam, że wszystkie kuchnie Europy łączy jedno- miłość do crepsów, czyli naleśników z najrozmaitszymi dodatkami. Choć istnieje wiele wariacji, najpopularniejsze są tradycyjne odsłony: z cukrem pudrem, czekoladą oraz dżemem. Dlatego jutro na dniach otwartych będziecie mieli okazję zakosztować tych słodkości, a jeśli będzie Wam mało, zawsze możecie wrócić do tego przepisu!

Ilość: 10 szt. o średnicy 30 cm Czas: 15 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej- 250 g
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka- 250 ml
  • 1 szklanka wody gazowanej- 250 ml
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki pszennej. Wbić trzy średniej wielkości jajka i wlać szklankę mleka oraz szklankę wody. Dodać szczyptę soli i wlać cztery łyżki oleju roślinnego.
  2. Zmiksować ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto można odstawić na 30 minut, by odpoczęło i nabrało idealnej konsystencji.
  3. Dobrze nagrzać płaską patelnię- ustawić średnią moc i poczekać aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni.
  4. Zamieszać ciasto i małą chochlą odmierzyć porcję na naleśnika. Wylać na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnieść patelnię nad palnikiem i od razu poruszać patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
  5. Gdy boki się zetną, a na środku pojawią się wypustki, odwrócić na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj o połowę mniej czasu.

Frużelina

Składniki:

  • Owoce mrożone (truskawki/ wiśnie) 450 g
  • Galaretka bez cukru lub żelfix 1 opak
  • Cukier brązowy nierafinowany 40 g

Przygotowanie:

  1. Nierozmrożone owoce wrzucić do garnka i zagotować na średniej mocy palnika.
  2. Wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści
  3. Zdjąć z ognia i dokładnie rozprowadzić galaretkę/ żelfix.
Powrót na górę