Austriacka sałatka ziemniaczana 10 os.

 Austriacka sałatka ziemniaczana 10 os.

Składniki:

o   600 g twardych ziemniaków (sałatkowych)

o   60 g cebuli

o   250 ml bulion

o   3 łyżki octu

o   6 łyżek oleju

o   1/2 łyżeczki musztardy

o   sól

o   pieprz

o   szczypta cukru

 Przygotowanie:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wyszorować je dokładnie, by oczyścić z ziemi innych zanieczyszczeń.
  2. Ugotować ziemniaki w mundurkach. 
  3. Następnie obrać i jeszcze ciepłe pokroić w cienkie plasterki. 
  4. Przełożyć do sporej miski. Podgrzać bulion i dodać od razu do ziemniaków.
  5. Wymieszać z octem, olejem, cebulą, solą i pieprzem do uzyskania dość gęstej konsystencji. 
  6. Na końcu do klasycznej wiedeńskiej sałatki ziemniaczanej dodać musztardę i cukier do smaku.

Smacznego!

Powrót na górę