
- przez Julia Morgała
Składniki:
o 600 g twardych ziemniaków (sałatkowych)
o 60 g cebuli
o 250 ml bulion
o 3 łyżki octu
o 6 łyżek oleju
o 1/2 łyżeczki musztardy
o sól
o pieprz
o szczypta cukru
Przygotowanie:

- Ziemniaki bardzo dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wyszorować je dokładnie, by oczyścić z ziemi innych zanieczyszczeń.
- Ugotować ziemniaki w mundurkach.
- Następnie obrać i jeszcze ciepłe pokroić w cienkie plasterki.
- Przełożyć do sporej miski. Podgrzać bulion i dodać od razu do ziemniaków.
- Wymieszać z octem, olejem, cebulą, solą i pieprzem do uzyskania dość gęstej konsystencji.
- Na końcu do klasycznej wiedeńskiej sałatki ziemniaczanej dodać musztardę i cukier do smaku.

Smacznego!