Gnocchi

Ilość: 10 os. Czas: 20 min

Składniki:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków – odmiany sypkie, typ C
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej np. durum – 200 g
  • 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ok. 1 kg ziemniaków mączystych, które zawierającą dużo skrobi i rozsypują się po ugotowaniu, bardzo dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wyszorować je dokładnie, by oczyścić z ziemi innych zanieczyszczeń.
  2. Ugotować do miękkości ok. 25-35 min. (w zależności od wielkości i typu ziemniaków).
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i pojedynczo odłóż na deskę, do lekkiego przestudzenia. Przy okazji jeszcze się dosuszą.
  4. Gdy nie będą już gorące, ale nadal będą ciepłe, bardzo dokładnie zdjąć im skórkę i usunąć ewentualne „niedoskonałości”.
  5. Całkowicie przestudzone ziemniaki przepuścić przez ręczną praskę. W domowych warunkach można wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do zmielenia ugotowanych ziemniaków nie używamy blenderów i innych tego typu urządzeń.
  6. Zmielone ziemniaki umieścić na dużej desce lub na stolnicy. Wsypać pełną szklankę mąki pszennej, wbić dwa mniejsze jajka i wsypać płaską łyżeczkę soli. Ze wszystkich składników zagnieć zwartą kulę ziemniaczaną. Nie wyrabiać długo masy – tylko do połączenia się wszystkich składników w jednolite, zwarte ciasto. Masa ziemniaczana na gnocchi powinna być twardsza/bardziej zwarta, niż na polskie kopytka. Jeśli Twoje ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, to dodać więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie wyszły zbyt twarde po ugotowaniu. *Do masy ziemniaczanej można też dodać odrobinę gałki muszkatołowej, zaś całe jajka zastąpić żółtkami. Dajemy wówczas 2-3 żółtka dużych jajek.
  7. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę. Płaską łyżkę soli wsypać w momencie, gdy woda zacznie się gotować.
  8. Na lekko tylko obsypanej mąką stolnicy umieśić 1/4 ciasta na gnocchi i rozwałowaćj dłońmi na sznurek grubości ok. 1,5 cm. Ucinać nożem zgrabne kluseczki o długości około 1cm. *Najbardziej popularne jest tworzenie gnocchi z charakterystycznymi wgłębieniami. Można je wykonać przy pomocy widelca. Najprościej jest tylko lekko ugnieść każdą kluseczkę widelcem. Można też przeturlać kluseczki przez jego wypukłą stronę.
  9. Gnocchi przenosić partiami na cedzak i zanurzać w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kluseczki. Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię odczekać jeszcze ok. 90 s. Wyłowić wszystkie kluseczki, poczekać aż odcedzisz nadmiar wody i umieścić je na szerokim talerzu lub salaterce.
  10. W ten sposób ugotować wszystkie porcje i podawać w towarzystwie np. bazyliowego pesto.

Smacznego!

Powrót na górę