
- przez Julia Morgała
Ilość: 10 os. Czas: 30 min
Składniki:
- 1 kg ziemniaków fioletowych
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 100 g śmietany kwaśnej 18 % – około 6 pełnych łyżek
- ½ cebulki lub ½ małego pęczka szczypiorku
- przyprawy: 1/2 płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru
- Dodatki: rzodkiewka; czosnek; natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ok. 1 kg ziemniaków (stare lub młode, ale większe sztuki) bardzo dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wyszorować je dokładnie, by oczyścić z ziemi innych zanieczyszczeń.
- Czyste ziemniaki umieścić w większym garnku, wlać tyle wody, by całkowicie przykryła ziemniaki i wsypać łyżeczkę soli. Ziemniaki ugotować pod przykryciem do miękkości. Od zagotowania może to trwać 25-30 minut.
- Ugotowane do miękkości ziemniaki w mundurkach odłożyć na deskę do wysuszenia i ostudzenia.
- W trakcie gotowania ziemniaków przygotować gzik: min. 600 g twarogu tłustego połączyć z śmietanę kwaśną 18 % lub 12% 200 g (proporcje 1:3) + dodać mały pęczek posiekanego szczypiorku lub kawałek drobno siekanej cebuli.
- Na koniec doprawić szczyptą cukru (można pominąć) oraz jedną, płaską łyżeczką soli i 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość ugnieść widelcem i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Na pokrojone w talarki ziemniaki wyłożyć porcję gzika. Pyry z gzikiem warto udekorować na koniec szczypiorkiem, lub natką pietruszki oraz posypać świeżo mieloną solą i pieprzem (u mnie pieprz kolorowy). Pyry z gzikiem podajemy na zimno.
Smacznego!