Gzik (Poznański)

Ilość: 10 os. Czas: 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków fioletowych
  • 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 % – około 6 pełnych łyżek
  • ½ cebulki lub ½ małego pęczka szczypiorku
  • przyprawy: 1/2 płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru
  • Dodatki: rzodkiewka; czosnek; natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ok. 1 kg ziemniaków (stare lub młode, ale większe sztuki) bardzo dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wyszorować je dokładnie, by oczyścić z ziemi innych zanieczyszczeń.
  2. Czyste ziemniaki umieścić w większym garnku, wlać tyle wody, by całkowicie przykryła ziemniaki i wsypać łyżeczkę soli. Ziemniaki ugotować pod przykryciem do miękkości. Od zagotowania może to trwać 25-30 minut.
  3. Ugotowane do miękkości ziemniaki w mundurkach odłożyć na deskę do wysuszenia i ostudzenia.
  4. W trakcie gotowania ziemniaków przygotować gzik: min. 600 g twarogu tłustego połączyć z śmietanę kwaśną 18 % lub 12% 200 g (proporcje 1:3) + dodać mały pęczek posiekanego szczypiorku lub kawałek drobno siekanej cebuli.
  5. Na koniec doprawić szczyptą cukru (można pominąć) oraz jedną, płaską łyżeczką soli i 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość ugnieść widelcem i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
  6. Na pokrojone w talarki ziemniaki wyłożyć porcję gzika. Pyry z gzikiem warto udekorować na koniec szczypiorkiem, lub natką pietruszki oraz posypać świeżo mieloną solą i pieprzem (u mnie pieprz kolorowy). Pyry z gzikiem podajemy na zimno.

Smacznego!

Powrót na górę